Cubul lui Rubik, rezolvat din 26 de mutari

Cubul lui Rubik, rezolvat din 26 de mutari

Dupa 63 de ore de calcule, un supercomputer a reusit sa gaseasca cea mai rapida solutie pentru dezlegarea cubului lui Rubik, informeaza BBC News. VIDEO

Astfel, puzzle-ul poate fi dezlegat, din numai 26 de mutari. Proiectul a fost initiat de doi specialisti in computere, Daniel Kunkle si Gene Cooperman, de la Northeastern University, din Boston.

Inainte, scepticii erau de parere ca gasirea unei solutii rapide la acest joc va dura prea mult chiar si pentru un supercomputer, deoarece sunt posibile peste 43 de miliarde de mutari. Rezultatul cercetarii celor doi arata insa ca orice varianta de cub, cu mai putin sau cu mai mult de noua casute cat are Cubul lui Rubik pe o fata, poate fi rezolvata din maximum 29 de mutari. Oricum, ca urmare a solutiei gasite de computer, majoritatea cuburilor se pot rezolva din mai putin de 26 de mutari.

Meritul principal al studiului este ca ii aduce pe matematicieni mai aproape de ceea ce este numit de fanii Cubului „Numarul lui Dumnezeu”, adica numarul minim de mutari necesare pentru a rezolva orice varianta a Cubului lui Rubik. Ipotezele teoretice arata ca acest numar este mai mic de 20.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un joc-fenomen Cubul lui Rubik este un puzzle mecanic, inventat in 1974 de sculptorul si profesorul de arhitectura maghiar Erno Rubik. Acesta are sase fete, fiecare cu cate noua casute de aceeasi culoare. Ideea este ca aceste casute sa fie amestecate, iar jucatorul sa le aduca in starea initiala. Rubik l-a numit „Cubul Magic”, insa in 1980, compania Ideal Toys, i-a dat numele „Cubul lui Rubik”. Jucaria s-a vandut in peste 300 de milioane de unitati de-a lungul timpului si a castigat de doua ori consecutiv premiul de jocul anului, in 1980 si 1981.

Puzzle-ul are patru variante populare: 2x2x2 (Pocket Cube), 3x3x3 (Cubul lui Rubik), 4x4x4 (Rubik’s Revenge) sau 5x5x5 (Professor’s Cube), precum si alte variante derivate. Frank Morris, campionul mondial la dezlegarea Cubului lui Rubik, l-a rezolvat in doar 13 secunde. Pentru varianta „Rubik’s Revenge” a avut nevoie de 57 de secunde, iar pentru „Professor’s Cube” de 1 minut si 46 de secunde.

Vezi filmuletul demonstrativ, in care Frank Morris rezolva un cub 7x7x7: