Revenirea lui "El Lider Maximo" la putere este tot mai improbabila.
Cubanezii sarbatoresc astazi Ziua Revolutiei fara Fidel Castro, cel care, in urma cu 54 de ani, declansa ofensiva militara impotriva generalului Fulgencio Batista. „El Lider Maximo” se afla in spital de un an, iar traditionalul discurs va fi sustinut anul acesta, in orasul Camaguey, de fratele sau, Raul Castro.
„Revolutionarii nu se retrag niciodata”, obisnuia sa spuna Fidel Castro, dar lunga lui absenta din fruntea statului cubanez ii face pe multi sa se intrebe daca se va mai intoarce vreodata la putere. In noaptea dintre 26 si 27 iulie 2006, el a suferit o grava hemoragie intestinala si a fost transportat de urgenta la un spital din Havana, iar pe 31 iulie a anuntat ca ii transfera provizoriu puterea lui Raul Castro.
Pe viitor, scenariul constitutional este urmatorul: alegeri locale in octombrie, provinciale si nationale probabil in aprilie 2008, dupa care urmeaza desemnarea sefului statului pentru o perioada de cinci ani.
Cei 31 de membri ai guvernului, alesi de noul parlament, vor avea la dispozitie trei variante: fie vor opta pentru mentinerea lui Fidel Castro la carma Cubei, fie vor pune capat interimatului lui Raul Castro si il vor confirma in functie, fie vor opta pentru un alt demnitar la conducerea tarii. In toate cele trei cazuri, „sarcina este foarte dificila”, opineaza un diplomat occidental, citat de AFP.
Daca Fidel Castro nu va mai fi presedinte, cele mai mari sanse sa ii ia locul le are Raul, considerat de Casa Alba un „Fidel light”. Insa nu este exclusa nici accederea la functia suprema in stat a altui resposabil din cadrul regimului de la Havana. Dintre cei patru vicepresedinti, cel mai „vizibil” este Carlos Lage, in varsta de 54 de ani. Medic de profesie, pragmaticul politician este perceput ca unul dintre oficialii moderati ai anturajului din jurul lui Raul Castro.
O tara cu probleme Pe 13 august, Fidel va implini 81 de ani si, daca nu o sa mai revina la putere, lasa in urma sa o tara cu multe probleme, mai ales economice. Organizata dupa modelul sovietic si incremenita in acesta, economia cubaneza nu a facut pasul spre „optiunea chineza”, care presupune acceptarea capitalului strain si retragerea partiala a statului din economie. La Havana, chestiunea reformelor ramane un subiect tabu. comenteaza AFP, reamintind faptul ca „Fidel Castro s-a opus intotdeauna reaparitiei sectorului privat”.
Potrivit cotidianului american „Washington Post”, Raul Castro ar putea declansa un val de reforme daca va ajunge presedinte. El a manifestat un interes sporit pentru tipul de economie de piata din China si a sustinut firmele private si investitiile straine limitate. Acestea au salvat economia cubaneza dupa colapsul blocului sovietic, in anii ‘90, apreciaza jurnalistii de la „Washington Post”.
Totusi, o schimbare radicala este exclusa pe termen scurt. „Nu sunt semne ca in interiorul sistemului ar exista tensiuni si nici nu e agitatie pe strazi”, remarca Phil Peters, analist la Lexington Institute, un grup de reflectie american. Amintiri. Castro, pe 26 iulie anul trecut, ultima oara cand cubanezii l-au putut atinge
CRONOLOGIE
Iesirea din scena
27 iulie -Este operat pentru prima data.
31 iulie - Cedeaza puterea fratelui sau, Raul.
13 august - Implineste 80 de ani. Sunt difuzate primele fotografii din spital si prima inregistrare video, in care apare alaturi de presedintele venezuelean, Hugo Chavez, si de Raul Castro.
5 septembrie - Mesaj scris de la Fidel: „Ce a fost mai rau a trecut”.
7 octombrie - „Time” titreaza: „Castro are cancer in faza terminala”.
26 decembrie - Medicul spaniol Jose Luis Garcia sustine ca liderul cubanez nu are cancer.
2007: 16 ianuarie - „El Pais”: Castro este intr-o stare foarte grava.
27 februarie - Vorbeste 32 de minute la telefon cu Hugo Chavez.
12 martie - Este vizitat de scriitorul Gabriel Garcia Marquez.
29 martie - Publica primul articol scris in spital.
1 mai - Absenteaza de la traditionala defilare.
24 mai - Dezvaluie ca a suferit mai multe operatii.
5 iunie - Apare 52 de minute la televiziunea nationala cubaneza.
7 iunie - Se intretine timp de trei ore cu presedintele bolivian, Evo Morales.
16 iunie - Morales afirma ca Fidel a fost operat de peste 10 ori.
20 iulie - Castro publica cel de-al treizecilea articol scris in spital.
13 august 2006. Castro demonstra ca este viu.