Cercetătorii cubanezi ar fi pus în ultimii ani la punct un vaccin împotriva cancerului pulmonar. Din cauza embargoului american impus în urmă cu 55 de ani, epocala descoperire nu a putut părăsi insula din Caraibe.
Eforturile de normalizare a relaţiilor între Cuba şi SUA ar putea însemna că acest vaccin, în cazul în care îşi va dovedi eficienţa, va ajunge în întreagă lume. “Cimvax” - de la CIM, Centrul pentru Imunologie Moleculară din Havana - a trecut deja prin mai multe faze de testare şi de câţiva ani este folosit în Cuba, scrie Wired.com, citat de ştirileprotv.ro. El nu atacă tumorile, ci distruge o proteină produsă de acestea care duce la proliferarea ţesuturilor cancerigene şi astfel opreşte metastaza. În plus, are şi un nivel de scăzut de toxicitate şi este ieftin. Vaccinul a trecut deja cu succes de primele două faze de testare în Cuba iar acum, în urmă unui acord între Washington şi Havana, va trece prin teste clinice şi în SUA, pentru a primi aprobare de la Administraţia americană a Alimentelor şi Medicamentelor. Acest proces va dura totuşi mai mult de un an, deci mai e mult până când vaccinul să ajungă în restul lumii, inclusiv în România.
Cum a reuşit o ţară săracă precum Cuba să producă un vaccin la care marile companii internaţionale din domeniul medicamentelor doar visează? Atât Fidel cât şi Răul Castro au făcut o prioritate din cercetarea în domeniul medical şi mai ales în cel al vaccinurilor, după ce în 1981 o epidemie de febra dengue a îmbolnăvit 350.000 de cubanezi. În ultimele decenii, cercetătorii de la Havana au reuşit să producă interferon şi să creeze propriile vacinuri împotriva meningitei B şi heptatitei B, dar şi anticorpi artificiali pentru transplanturile de rinichi.
Producerea unui vaccin împotriva cancerului pulmonar a fost şi el o prioritate în Cuba, din cauza că în această ţară de fumători, maladia este extrem de comună. În 2011, Ministerul Sănătăţii de la Havana a pus vaccinul pe piaţă gratuit – costul suportat de autorităţi fiind estimat la un dolar per vaccin. Eficientă Cimavax a convins şi alte ţări, precum Japonia, să îl testeze.