EXPERIMENT EVZ: Am pescuit preoţi electorali cu năvodul. Trocuri politice în altarul bisericii, numele Domnului fie lăudat!

EXPERIMENT EVZ: Am pescuit preoţi electorali cu năvodul. Trocuri politice în altarul bisericii, numele Domnului fie lăudat!

CU DOMNUL ÎNAINTE SPRE VOTURI! Am filmat cu camera ascunsă trei preoţi luaţi la întâmplare din judeţul Ia şi. Toţi trei au acceptat trocul: bani contra voturi, adică donaţii pentru biserică în schimbul sprijinirii unui candidat în timpul slujbelor. Preoţii sunt atât de învăţaţi să li se ceară acest lucru încât pentru ei a devenit un mod de supravieţuire: pe seama politicienilor ei reuşesc să-şi zidească bisericile.

Preoţii din mediul rural se prind în hora electorală. În schimbul donaţiilor pentru bisericile la care slujesc, aceştia sunt dispuşi să dea o mână de ajutor în campania pentru alegerile din toamnă. Reporterii EVZ, în colaborare cu cei de la ziarul 7EST, au făcut un experiment cu camera ascunsă. Am mers la trei preoţi, din comunele ieşene Trifeşti, Bivolari şi Probota, şi ne-am prezentat ca membri de partid, la organizaţiile judeţene. I-am asigurat de sprijinul nostru pentru diferite lucrări la biserici, cerându-le în schimb susţinere în rândul enoriaşilor. Dialogurile sunt spumoase, iar discuţiile cu aceştia arată că astfel de practici sunt uzuale în preajma alegerilor. O sută de mii pentru pictură Părintele Iulian Moisii slujeşte la biserica din localitatea Zaboloteni, comuna Trifeşti. Are vilă mare, frumoasă, în capătul satului. Jovial, deşi nu ne cunoştea, părintele ne-a primit în casă. I-am explicat, pe scurt, misiunea noastră: că suntem de la PSD Iaşi şi că facem un tur al comunelor pentru a pregăti campania electorală pentru alegerile din toamnă. Să vedem ce nevoi au preoţii, dar şi cum ar putea susţine ei partidul în campanie. A râs complice şi ne-a explicat care ar fi necesarul. "Avem biserica în construcţie. Am pictat doar 100 metri pătraţi şi mai avem de pictat încă 400 de metri pătraţi, avem turlă centrală pe mijloc şi aceea ia mult. La 250 de lei metrul, ar trebui măcar o sută de mii acum acum", explică părintele Moisii.

“Putem să venim în faţa poporului" Părintele nu ar refuza o donaţie din partea unui candidat PSD. Dar cum ar putea fi transformat acest ajutor în voturi pentru politicianul donator? Părintele ne luminează: "Putem să venim în faţa poporului să spunem cine şi cum ne-a ajutat. Asta tot timpul am făcut-o, indiferent că a fost PDL, PSD, PNL". Ca să fie cât mai convingător, Iulian Moisii ne face un scurt istoric al lucrărilor de ridicare a bisericii din Zaboloteni. Până în 2006 când a preluat el parohia, era zidită la nivel de centură. În 2007, a primit un sprijin de 1,5 miliarde lei vechi de la Guvern. “Ni i-a virat în cont, eu m-am mai rugat de unul, de altul. A fost greu că a fost cu factură. Dacă era să-i fi avut neoficial, poate făceam mai mult din ei. Dar am plătit TVA şi toate chestiile astea", susţine părintele. Adică, la negru ar fi făcut mai multe lucrări din aceiaşi bani.

Proptea politică Însă preotul admite că banii au fost alocaţi beneficiind de un sprijin politic important, de la Dan Cârlan, fostul şef al PDL Iaşi. “El a venit personal aici, a văzut lucrarea", explică părintele. “Adică, mai sunt şi care-i împart", completează el. Apoi, de la secretariatul de stat pentru Culte i-au mai venit două tranşe: una de 100 şi alta de 150 milioane de lei vechi. “De ăştia pe care i-am primit de la secretariatul de stat, mă mai întrebau alţi colegi: Că de obicei se dă. Eu n-am dat nimic", susţine preotul.

“Oamenii iau de la toţi" Părintele ştie exact şi care e masa electorală din satul pe care-l păstoreşte, vreo 400 de votanţi. Fiind mereu în contact cu oamenii, preotul ştie şi care e starea lor de spirit. “În general lumea nu mai iubeşte niciun politician, asta e impresia oamenilor, au fost prea dezamăgiţi", afirmă Moisii. Despre pomenile electorale, cu găleţi şi alimente, nu crede că ar fi o strategie prea eficientă pentru noi. “Cred că oamenii iau de la toţi. Omul dacă îi dai un leu azi zice că e prieten cu tine, mâine îi dă altul", îşi spune el teoria despre votantul de la sat. “Ce se vede, palpabilul" Preotul susţine că va redeschide şantierul imediat după Paşti. “Orice ajutor, orice donaţie e binevenită. Puteţi veni şi la o slujbă, asta ajută foarte mult", ne sfătuie şte părintele. “Cel mai mare impact e când omul vede cu ochii lui ce s-a făcut. Eu vin în faţa bisericii, în faţa oamenilor şi spun: <uitaţi,>Eu asta zic: ce se vede, palpabilul, că aşa ei în general sunt dezamăgiţi de clasa politică", explică părintele. Cu alte cuvinte, noi să dăm banii, să se realizeze lucrarea, iar preotul va avea grijă să ne laude si să convingă lumea să ne voteze. La sfâr şit, repetăm încă o dată înţelegerea verbală şi plecăm cu promisiunea de a reveni cu banii şi de a pune planul în aplicare.

“Întotdeauna am susţinut PSD-ul". Dar vrea o centrală pentru campanie La câţiva kilometri mai spre nord se află satul Tabăra din comuna Bivolari. Preot aici este Iulian Ancuţa. După ce a aflat de unde suntem, pe părinte l-a buşit râsul. A înţeles de îndată ce vrem. “Ştii că noi nu ne putem implica în chestia asta, nu?", parează părintele prima ofertă de colaborare cu PSD. Imediat, în câteva seunde, a venit însă şi cu completarea. “Eu oricum mă înţeleg foarte bine cu primarul. Deci nu sunt probleme. Poţi să-l întrebi pe Liviu (Liviu Teodorescu, primar PSD Bivolari – n.r.). Excelent conlucrez cu el. Pentru campanie întotdeauna am susţinut PSD-ul", afirmă părintele. Totuşi, pentru biserica la care slujeşte, părintele ar avea nevoie de o sursă de încălzire. “Eu am vorbit cu primarul şi mi-aş dori enorm o centrală, un cazan pentru biserică. Pe lemne. Biserica asta e cea mai mare din zonă", explică el care e dorinţa lui pentru a face trocul politic.

Bani dirijaţi politic Despre implicarea politicului în biserică, părintele a adus în discuţie două cazuri concrete. Pe de o parte o investiţie realizată la o biserică dintr-o comună vecină unde primarul e PDL şi pe de altă parte un dosar de finanţare ce i-a fost respins lui, din cauza culorii politice nepotrivite. “Adevărul este că anii trecuţi, Trifeştiul, care e PDL, a băgat 1 miliard în biserică", spune Ancuţa, cu o nedisimulată invidie. În cazul său, lucrurile au stat tocmai pe dos. “L-am rugat pe senatorul Constantinescu (PSD – n.r.) de la Paşcani. Mi-a băgat un dosar blindat la Culte, la Bucureşti, acum doi ani. Dosarul a fost respins. Mi-a răspuns clar: culoarea politică e de vină", explică el. Înainte de a ne lua rămas bun, preotul ne mai povesteşte de o şcoală părăsită dintr-un sat vecin pe care ar vrea să o transforme în biserică, dar că pentru asta ar trebui trase sfori la nivel înalt, chiar la ministerul Educaţiei. Întâlnirea se finalizează cu încă o asigurare din partea preotului: “Din punctul meu de vedere, aveţi tot sprijinul meu". Preotul Iulian Ancuţa Bani pentru pictură Pe preotul Ion Pralea din comuna ieşeană Probota l-am găsit în curtea casei parohiale. Ducea o cofă de vin fiert muncitorilor ce lucrau la pictura interioară a bisericii. Îmbrăcat în straie civile, preotul a acceptat dialogul. I-am explicat că suntem de la filiala judeţeană a PP-DD şi că am vrea să vedem cum l-am putea ajuta, contând la schimb pe sprijinul său în campania electorală din toamnă. “Nevoi ar fi. De finalizat pictura. Ar mai trebui vreo 200 de milioane de lei. Am pictat de 550 milioane, cam 750 ar fi tot. E 60 de euro metrul pătrat", explică părintele care ar fi cea mai arzătoare problemă în parohia sa. Despre implicare sa directă în campania electorală, preotul nu se pronunţă clar. “Dar cu preoteasa aţi vorbit?" Preoteasa, adică soţia sa, pare cheia şi lăcata în acest caz. “Doar ştiţi că n-am voie să fac politică, ăştia abia aşteaptă. Dar preoteasa e directoare la şcoală, aici. Candidează la funcţia de primar", spune părintele Pralea. Oferta noastră pare să fi venit la momentul oportun. Preoteasa, directoare de şcoală, e membru PDL. “Deoacamdată ea e în PDL. Ea a fost înainte la PSD, a trebuit să treacă ca să rămână director", spune preotul.

“E cam naşpa" Despre opţiunile politice viitoare ale preotesei-director de şcoală, părintele Pralea nu vrea să divulge mai nimic. Cert e că va candida la Primărie, dar “nu-i sigur că rămâne la PDL". În plus, subiectul e cât se poate de actual pentru că preoteasa trebuie să se hotărască cât mai repede. “Şi ăştia tot cer lista de consilieri, echipa adică. E cam naşpa", afirmă preotul Pralea. Preotul o oferă ca monedă de schimb pe preoteasa-candidat : noi finanţăm biserica iar soţia vine cu capitalul ei politic şi ar putea candida pentru noi. Facem schimb de numere de telefon şi promitem să revenim cu o ofertă clară, articulată.

Astfel, în doar două ore am discutat cu trei preoţi din trei comune diferite. Niciunul nu a respins ideea colaborării. Am încheiat mai multe înţelegeri verbale: donaţii la biserici în schimbul sprijinirii partidului. Dar cea mai importantă confirmare este faptul că trocurile politice sunt o practică uzuală pentru preoţi şi că se implică în campaniile electorale de când există democraţia. Părintele Moisii, de la Zaboloteni, a sintetizat perfect: Nu este an în care un politician să nu-mi ceară sfatul.

“Regulile sunt extrem de clare în această privinţă. Preoţii nu au voie să se implice în campania electorală. În cazul donatorilor, la biserică, poate fi amintit numele şi prenumele acestora, sub nicio formă partidul. În cazul în care există totuşi astfel de cazuri, ele vor intra la judecata noastră şi, în funcţie de gravitate, există şi sancţiuni." preot Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei DISPUTE ÎNTRE PSD şi PNL Preoţii din Vrancea au sprijinit un candidat în noaptea de Înviere În aprilie 2011, liderii PSD şi PNL Vâlcea s-au acuzat reciproc că au furat startul în campania pentru desemnarea candidatului unic al USL la şefia Consiliului Judeţean. Liberalii i-au acuzat pe pesedişti că, ajutaţi de preoţii din judeţ, i-au făcut campanie candidatului Ion Câlea. “Câţiva preoţi din mai multe parohii din Vâlcea au împărţit în noaptea de Înviere mii de felicitări cu mesajul politic al lui Ion Câlea. Din câte ştim, nu a început campania internă, iar acest aspect este extrem de grav", a declarat la acea vreme Victor Stănculescu, vicepreşedinte PNL Vâlcea, citat de Agerpres. În aceste condiţii, liberalii au solicitat mutarea preoţilor care în noaptea de Înviere au făcut campanie electorală. EXEMPLE Scandaluri cu preoţi electorali în toată ţara “Doi preoţi ce slujesc în comuna Filipeni (Bacău), s-au transformat peste noapte în directori de campanie ai candidatului PSD la funcţia de primar al comunei, Mircea Berza. În numele lui Dumnezeu şi “pentru binele comunităţii", preoţii Gheorghe Chirica şi Victor Solomon, merg din poartă în poartă şi sfătuiesc oamenii să voteze culoarea roşie, respectiv pe candidatul social-democrat", Ziarul de Bacău, articol din 11 iunie 2008. “Episcopia Slatina a fost sesizată în urmă cu câteva zile în legătură cu un alţi doi preoţi care s-au implicat în campania electorală pentru susţinerea unui partid, lucru interzis oamenilor în sutană de către Sfântul Sinod. Este vorba de preoţii Ilie Popescu şi Mircea Renghea, ambii din Vulpeni. Împotriva lor a depus la Episcopie plângere un jurist care arată că cei doi au grijă în această perioadă să adreseze oamenilor, în timpul slujbelor religioase regulate sau cu prilejul slujbelor de înmormântare, sintagme electorale prin care sunt ridicate în slăvi "măreţele“ realizări ale primarului comunei, penelistul Ştefan Tănăsescu", preciza Gazeta de Olt pe 23 mai 2008. “Preotul Ioan Morar, paroh al Bisericii Şarât din Câmpia Turzii, s-ar fi implicat mai mult decât îi permite haina preoţească în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din acest an. El nu numai că l-a primit pe candidatul PSD, Mircea Geoană, în sfântul altar, dar le-a transmis enoriaşilor că "biserica a fost ridicată cu ajutorul PSD", nu cu "ajutorul lui Dumnezeu" cum spun majoritatea preoţilor", menţiona TurdaNews în noiembrie 2009. “Preotul paroh din comuna băcăuană Letea Veche îşi oferă sprijinul pentru campania electorală. El a lipit pe uşile primăriei şi ale cârciumilor din localitate afişe prin care anunţă acest lucru. Indiferent de culoarea politică, candidatul care va primi ajutorul preotului trebuie, în schimb, să construiască o anexă a bisericii", anunţa realitatea.net în aprilie 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News