Unele bănci le permit clienţilor să ia câţi codebitori doresc în momentul în care contractează un credit pentru investiţii imobiliare. Cooptarea unui codebitor măreşte veniturile luate în calcul de bancă, iar creditul creşte. De regulă, cei care fac împrumuturi se limitează însă la câţiva codebitori.
Cei care iau un credit ipotecar dar nu au venituri atât de mari pentru a obţine de la bancă suma de care au nevoie pentru a cumpăra locuinţa dorită pot apela la coplătitori. Efectul: venitul luat în calcul de bancă creşte, creditul obţinut este mai mare, dar şi rata este pe măsură. Majoritatea băncilor le permit clienţilor să ia un număr redus de codebitori, de obicei până la patru.
Există însă şi instituţii de credit ale căror norme interne de creditare nu prevăd limite în ceea ce priveşte numărul maxim de codebitori. În schimb, există limitări în ceea ce priveşte relaţiile dintre contractantul de credit şi potenţialii codebitori. Majoritatea băncilor impun ca persoanele luate drept coplătitori să fie rude - părinţi, copii, fraţi - sau afini - soţ sau soţie, socri. Există însă şi instituţ ii de credit, cum ar fi Alpha Bank şi Millennium Bank, care acceptă codebitor partenerii de viaţă. Clienţii nu vin „în gaşcă“ Banca Transilvania nu impune un număr maxim de codebitori. Aceştia nu pot fi însă decât rude de gradul I şi II şi afini. Nici normele ATE Bank nu prevăd un număr maxim de codebitori. „Pentru creditele de investiţii ipotecare/ imobiliare, ATE Bank România poate accepta ca şi codebitori atât mai mulţi membri ai aceleaşi familii, cât şi două sau mai multe persoane, care nu sunt membri ai aceleiaşi familii“, afirmă directorul general al băncii, Alina Pascu.
Chiar dacă normele băncii sunt generoase în privinţa numărului de codebitori, în practică cel mai mare număr a fost de patru, potrivit oficialului băncii. Cei care contractează un credit de la BCR şi au avans mai mare de 25% pot apela la opt coplătitori. În practică, niciun client nu a venit cu un număr atât de mare de codebitori.
„Nu s-au înregistrat cazuri cu opt coplătitori. Majoritatea celor care apelează la această facilitate vin în medie cu doi-trei coplătitori“, ne-a declarat purtă torul de cuvânt al BCR, Corneliu Cojocaru. În cazul în care clientul are un avans mai mic de 25%, BCR acceptă cel mult patru coplătitori, iar aceştia trebuie să locuiască la aceeaşi adresă cu persoana care contractează împrumutul. De obicei, contractanţii de credite apelează la un singur codebitor pentru a lua un credit mai mare de la bancă.
Cel mai folosit codebitor este soţul/soţia sau unul dintre părinţii celui care face împrumutul, potrivit lui Bogdan Furnică, managing partner la Mortgage Capital Group, companie specializată în soluţii de finanţare pentru investiţii imobiliare. „Procentual vorbind, un singur codebitor este cazul cel mai frecvent“, adaugă Furnică.