Cu ce se ÎNTORC cei mai mulți ROMÂNI la MUNCĂ în STRĂINĂTATE

Peste 2.500 de români care se întorc la muncă în străinătate, îndeosebi în Germania, Italia şi Franţa, cel mai mare număr de astfel de pasageri din această perioadă, s-au îmbarcat luni, în câteva zeci de autocare, în cea mai mare autogară internaţională din România, cea de la Sibiu, unde este coordonată flota de sute de autocare ale Atlassib, a precizat pentru Agerpres, directorul general al companiei, Daniel Micu.

"Astăzi înregistrăm cel mai mare număr de pasageri, români care se întorc la muncă în străinătate, după sărbători. Practic, am înregistrat peste 2.500 de călători, din care o mie spre Germania, iar restul spre Italia şi Franţa. Românii au început să se întoarcă în străinătate încă din data de 2 ianuarie şi vor continua până pe 11 ianuarie, când avem înregistrate rezervări. Estimăm că până în data de 11 ianuarie vom avea o medie de 28 de autocare pe zi, ceea ce înseamnă peste o mie de călători, români în special care pleacă la muncă în ţări din Vestul Europei", explică directorul general al Atlassib.

Potrivit lui Micu, autocarele nu au înregistrat întârzieri semnificative pe drumurile din România, de la începutul anului, starea carosabilului fiind una bună, în condiţii de iarnă.

Românii care s-au grăbit să iasă din ţară in weekend au fost nevoiţi să aştepte ore în şir la ieşirea prin principalele vămi spre Ungaria.

"În vamă s-a stat foarte mult, sâmbătă spre duminică, s-a ieşit greu. Am avut situaţii în care am fost nevoiţi să aşteptăm şi şase ore, asta din cauză că au fost foarte multe maşini. Din fericire, deşi au fost zăpezi, nu au fost blocaje pe niciun drum european pe care rulează autocarele noastre. Astăzi, autocarele cu pasagerii noştri au intrat chiar foarte bine în România", a mai spus directorul Daniel Micu.

Anul trecut, compania şi-a consolidat poziţia de lider de piaţă al transportatorilor internaţionali de persoane din România, reuşind o creştere de 5% faţă de anul anterior, ceea ce înseamnă că aproape 600.000 de români au preferat să călătorească în Europa cu autocarele companiei cu sediul central la Sibiu.

"Noi estimăm o creştere de minimum 5 procente la numărul de pasageri, faţă de anul trecut. Anul trecut am fost cam la nivelul anului 2012, iar creşterea din acest an ne va apropia de 600.000 de pasageri transportaţi în 2014", a arătat directorul general al Atlassib, Daniel Micu.

Marea Britanie este destinaţia cu creşterea cea mai spectaculoasă în acest an pentru Atlassib. Practic, numărul românilor care au ajuns în Marea Britanie, în 2014, s-a dublat faţă de anul anterior. De asemenea, în topul ţărilor unde s-au înregistrat creşteri vizibile ale numărului de români care au ajuns cu autocarele Atlassib se numără Spania şi Germania. Efectele crizei din Italia se resimt şi în ceea ce priveşte numărul românilor care au călătorit în 2014 cu Atlassib, însă cei mai mulţi clienţi ai companiei au fost totuşi cei care vin sau pleacă spre oraşe din Italia.

"Spre Marea Britanie înregistrăm o creştere a numărului de călători, de la începutul anului. S-a dublat numărul de pasageri spre Marea Britanie, însă ponderea acestora este foarte mică, raportat la numărul total de pasageri Atlassib din 2014. Putem spune că a crescut şi numărul celor care au călătorit anul acesta spre Germania şi Spania. Un lucru foarte îmbucurător pentru noi, numărul de pasageri spre Spania a crescut în acest an cu 15 procente. Cei mai mulţi români care au călătorit în 2014 cu autocarele noastre sunt cei care au mers sau au venit din Italia, ţară pe care avem o uşoară scădere, ceea ce ne arată că s-a resimţit criza din această ţară", arată directorul general al Atlassib, Daniel Micu.

Pentru următoarele luni, directorul general al Atlassib estimează o continuare a investiţiilor şi preconizează o nouă achiziţie de 10-15 autocare noi. 

sursa: Agerpres