Cu cât vor SCĂDEA PREŢURILE la produsele ALIMENTARE

Preţurile produselor alimentare vor scădea substanţial, cu 5-10%, din 2016, pe fondul reducerii TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% în prezent la 9%, apreciază ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.

Ministrul a declarat la Realitatea TV, că producătorii vor trebui să scadă preţurile, fiind într-o piaţă concurenţială, evaziunea fiscală nu va mai fi atractivă în condiţiile reducerii TVA cu 15 puncte procentuale, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va interveni mult mai atent şi mai clar pe sectoarele menţionate, pentru a pune presiune pe cei care fac evaziune zi de zi.

Vâlcov a afirmat că reducerea TVA la produsele alimentare de bază ţinteşte pătura de mijloc a populaţiei, iar prin reducerea taxelor puterea de cumpărare poate creşte cu 3-5% în fiecare an.

"Astăzi, nivelul de salarizare în România este mult sub media Uniunii Europene (...) Neavând posibilitatea, imediat, de a creşte salariile la un nivel foarte mare, putem să creştem puterea de cumpărare a omului chiar şi la acelaşi salariu sau la aceeaşi pensie, o creştere probabilă de 3, 4, 5% în fiecare an, prin reducerea accizei la benzină, prin reducerea TVA, prin reducerea TVA la produsele de bază”, a explicat Vâlcov.