Cu cât ne vor scumpi regenerabilele factura la curent în acest an

Creşterea accelerată a producţiei de energie din surse regenerabile se va resimţi tot mai mult în facturile de electricitate ale populaţiei. Deja, de la începutul anului, în tarifele consumatorilor casnici a fost introdusă o creştere de circa 1,5 euro pentru fiecare megawatt-oră consumat, dar până în decembrie suma s-ar putea tripla.

Totul depinde de momentul în care va intra în vigoare noua schemă de sprijin a energiilor verzi, care acum aşteaptă avizul Comisiei Europene. Autorităţile speră ca până în august să primească aprobarea de la Bruxelles.

Odată cu aplicarea noii scheme-suport, prevăzută în Legea 220/008, cel mai mare impact în facturi îl va avea energia eoliană, cea mai dezvoltată până acum şi pentru care se vor acorda 2 certificate verzi pe fiecare MWh livrat în reţea, în loc de un certificat, ca acum. Aceasta înseamnă că valoarea bonusului va creşte de la 55 euro/MWh la 110 euro/MWh.

Urmează noi ajustări

Cu cât schema se va aplica mai repede, cu atât valoarea subvenţiilor pentru energiile din surse regenerabile, suportate de consumatori, va fi mai mare.

"Pe piaţa reglementată, încă de la începutul anului a fost considerată în tarife o creştere de circa 1,5 euro/MWh, pentru a acoperi costul de achiziţie a certificatelor verzi, în ipoteza de acordare a acestora uniform (un certificat verde pentru un MWh produs), urmând să se facă ajustări în funcţie de momentul în care legea se va aplica în mod efectiv", au declarat, pentru EVZ, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, odată cu aplicarea noului bonus, estimările preliminare ale ANRE arată că impactul în preţul energiei electrice la consumatorul final va fi de circa 2 - 4,5 euro/MWh, în 2011. În prezent, tariful mediu plătit de consumatorii casnici este de circa 105 euro/MWh.

2017, vârful maxim de presiune

Pe de altă parte, potrivit calculelor ANRE făcute pe baza evoluţiei prognozate a capacităţilor instalate în centrale care folosesc resurse regenerabile, valoarea maximă care ar trebui suportată de consumatori va ajunge, în 2017, la circa 30 euro/MWh.

După acest an, nivelul va începe să scadă, ca urmare a faptului că, din 2018, producătorii de energie eoliană vor primi din nou câte un certificat verde/MWh.

Aceste certificate verzi trebuie cumpărate de furnizorii de electricitate (într-un procent stabilit de ANRE), care mai departe transferă costurile consumatorilor finali.

Oficialii ANRE speră însă că furnizorii îşi vor mai diminua din venituri. "Fiind un mecanism de piaţă, este posibil ca o parte din costurile pe care le incumbă achiziţia de certificate verzi să fie suportată şi de furnizori, diminuându-si astfel profitul pe piaţa de energie", susţine ANRE.

Scumpiri şi pentru marii consumatori

Dacă pe piaţa reglementată, energia s-a scumpit cu 1,5 euro/MWh în acest an, ANRE nu are date privind majorarea operată pe piaţa liberă, către marii consumatori: "Pe piaţa liberă, preţul la energia electrică se formează prin negociere între consumatorul de energie electrică şi furnizor şi ANRE nu deţine date în acest moment privind modificarea preţului".

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, ne-a declarat că, anul trecut, în preţul energiei vândute pe piaţa liberă s-a introdus, în medie, o valoare de circa 3 lei/MWh. Pentru 2011, se estimează un impact al costurilor de achiziţie a certificatelor verzi în preţul energiei de 7-10 lei/MWh. Aceasta ar însemna o majorare medie de circa 3,5-4%.

"E o plajă foarte mare, fiecare furnizor şi-a făcut calculele lui, depinde şi de cota finală obligatorie de certificate verzi", a punctat Lungu.

Bonus şi pentru centralele foarte eficiente

De la începutul lunii ianuarie şi până în luna mai, în centrale eoliene s-a produs o cantitate de energie de circa 0,5 TWh, adică aproximativ 2% din totalul producţiei de energie electrică, iar puterea instalată a ajuns la 570 MW, faţă de 466 MW, la finele lui 2010 şi 14,25 MW, în anul precedent, potrivit datelor ANRE.

În afară de impactul energiei verzi, toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, au mai suportat, de la 1 aprilie, o majorare de 18,5 lei/MWh, fără TVA în factura de curent (un impact de circa 4,5%). Asta după ce a intrat în vigoare schema bonus pentru cogenerarea (producţia simultană de energie electrică şi termică – n.r.) de înaltă eficienţă, care, datorită randamentului mai ridicat, conduce la diminuarea noxelor.