Ţuica şi whisky-ul se vor scumpi cu 10%! Vezi cu cât ne scumpeşte acciza viaţa în 2012

Turbulenţele financiare internaţionale ne-au mai dat o lovitură: cursul valutar la care vor fi calculate accizele pe tot parcursul anului viitor este mai prost decât cel aplicat în acest an. În consecinţă, anul viitor vom suporta creşteri de preţuri pentru ţigări, băuturi alcoolice, cafea, carburanţi şi electricitate.

Cursul oficial anunţat de Banca Centrală Europeană (BCE) ieri, este de 4,3001 lei pentru un euro. Codul fiscal prevede că pentru calculul accizelor în timpul unui an se foloseşte cursul BCE afişat în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Cursul care se va aplica în 2012 este cu 3,46 bani (0,8%) mai mare decât cel aplicabil pe parcursul anului 2011, de 4,2655 lei/euro.

Scumpiri mari pregătesc producătorii de băuturi alcoolice. Băuturile alcoolice spirtoase se vor scumpi cu cel puţin 10%, a declarat, pentru EVZ, Radu Morariu, directorul general al Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi a Băuturilor Alcoolice Garant. Astfel, români vor suporta această lovitură la buzunare pentru băuturi precum whisky, votcă, ţuică, coniac, brandy etc.

Morariu a atras atenţia asupra prevederilor legislative incorecte din România, potrivit cărora se aplică o taxă indirectă la o altă taxă indirectă, adică se calculează preţul cu acciză, la care se aplică TVA. "TVA ar trebui să se aplice la costurile de producţie plus profit", a declarat Radu Morariu.

Din acest motiv, creşterea de preţ este cu mult mai mare decât simpla diferenţă din cursul la care se va calcula acciza, precizează acesta.

Impactul la ţigări

În ceea ce priveşte ţigările, unde acciza reprezintă o parte mare din preţ, şi peste care, la fel ca în cazul tuturor produselor accizabile, se aplică ulterior şi TVA, scumpirile vor fi cuprinse între 7 şi 20 de bani, conform specialiştilor din domeniu.

Gilda Lazăr, director corporate affairs la JTI România, spune că noul curs de schimb al accizei va aduce scumpiri cuprinse între 10 şi 20 de bani pe pachetul de ţigări, în funcţie de categorie.

"Va exista un impact în preţuri, dar nu dramatic. Au fost ani, 2010 de exemplu, când diferenţa de curs a fost de 14%. Acum este mai puţin de 1%, o diferenţă de curs în limita suportabilului, normală", a adăugat oficialul JTI.

Acciza la 1.000 de ţigarete nu se va modifica în anul care urmează, rămânând la nivelul de 76,6 euro.

"Impactul se va simţi nu neapărat din cursul la care se calculează acciza, ci depinde foarte mult şi de cursul de zi cu zi, deoarece noi cumpărăm materia prima la cursul zilei", a explicat şi Adrian Popa, director corporate& regulatory affairs la BAT România.

Ce preţ va avea benzina?

Preţurile carburanţilor vor ajunge la sfârşitul acestui an la peste 6 lei, iar anul viitor benzina şi motorina vor costa 7 lei/litru, estimează Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Particulari, citat de capital.ro.

"Dacă se merge în trendul acesta la sfârşitul anului o să ne ducem peste 6 lei/litru la aproape toate produsele petroliere. Iar anul viitor nu ştiu ce minune s-ar putea ivi ca să nu ajungem la 7 lei pe produsul petrolier referindu-mă la produsele de bază motorină şi benzină", a spus acesta.

Reprezentanţii Rompetrol, însă, spun că impactul cursului valutar la care se va calcula accizele anul viitor va fi unul nesemnificativ în preţul la pompă.

În cazul electricităţii, acciza este redusă şi impactul în preţ va fi corespunzător.

În ceea ce priveşte cafeaua, acciza va fi menţinută şi anul viitor, deşi este o taxă cu care Comisia Europeană nu este de acord şi care ar fi trebuit eliminată încă de anul trecut. Acciza este de 153 euro/tonă pentru cafeaua verde, 225 euro/tonă pentru cafeaua prăjită şi 900 euro pe tonă pentru cafeaua solubilă. În acest caz, ponderea accizei este destul de redusă, astfel încât impactul asupra preţului va fi nesemnificativ.