Cu cât creşte preţul alimentelor în urma scumpirii gazelor

Preţul gazelor naturale creşte, începând de azi, cu 10%, însă numai pentru companii, în urma discuţiilor purtate de autorităţile române cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Deşi măsura nu afectează direct popu laţia, alimentele ar putea ajunge să coste şi cu 15% mai mult, din cauza unei reacţii în lanţ. Preţul gazelor naturale reprezintă circa 75% din costul producerii îngrăşămintelor chimice. Agricultorii vor trebui să dea mai mult pe aceste produse, iar ulterior vor fi obligaţi, dacă nu vor să renunţe la o parte din profit, să crească preţurile.

Reacţie în lanţ

"Într-o primă fază, estimez că preţul va creşte cu 5-10% la mai multe produse alimentare. Evident, unele companii vor prefera să lase preţul neschimbat la unele produse, mai ales dacă există o concurenţă acerbă în zona respectivă", ne-a declarat Florin Istrate, vicepreşedintele federaţiei Agrostar.

Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, consideră că aceste creşteri de preţuri nu vor depăşi 1% în cazul alimentelor. "Cred că preţul îngrăşămintelor pentru agricultori va fi mărit cu maximum 5%, iar cel al alimentelor, la consumatorul final, va creşte cu maximum 1%", a spus Rădulescu.

Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro, consideră însă că preţurile alimentelor vor înregistra un salt mult mai mare. "Majorarea aceasta este de 27% pentru că, pe de o parte, creşte preţul gazelor cu 10%, apoi companiile vor fi obligate să importe nu 20% din cantitatea totală de gaze, ci 35%. Drept urmare, preţurile îngrăşă mintelor chimice vor fi ridicate cu circa 12%-15%, la fel şi preţurile la alimente", a subliniat acesta.

Potrivit oficialilor ANRE, producătorii de energie termică sunt feriţi de această creştere. Astfel, noul preţ nu va influenţa costul gigacaloriei. Motivaţia saltului de 10% este reprezentată de creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi şi de modificarea structurii amestecului de gaze din componenţa costului unitar al gazului. Acest cost destinat consumatorilor industriali va conţine 77% gaze din producţia internă şi 23% gaze din import.