Cu buldozerul în centrul Craiovei

Primarul Antonie Solomon a dărâmat gardul Bisericii "Sfânta Treime" pentru a planta gazon în zona centrală a oraşului.

Gardul Bisericii „Sfânta Treime“, din centrul Craiovei, a fost dărâmat marţi după-amiază de buldozerele primăriei. Asta pentru că primarul Antonie Solomon a decis că gardul din fier forjat, vechi de 102 ani, stă în calea proiectului de gazonare a centrului oraşului.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Patrimoniu au depus o plângere la poliţie, iar pe forumurile de discuţii craiovenii revoltaţi au postat mesaje privind organizarea unei acţiuni de protest, în această seară, de la ora 20.00, în Piaţa Prefecturii.   Demolare fără avize

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu s-au învârtit marţi după-amiază neputincioşi pe lângă buldozerele care au transformat istoria în praf şi pulbere. Secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), Marcel Berendei, declară că a fost protagonistul unui dialog al surzilor, în timp ce încerca, fizic, să oprească demolarea din centrul oraşului.

„Am cerut tuturor persoanelor care se aflau la faţa locului o autorizaţie, dar nici nu au deschis gura. Nimeni nu ne-a anunţat nimic. Am fost la primărie, la Direcţia de Urbanism, şi nimeni nu ştia nimic. Este de-a dreptul cutremurător cum poţi să demolezi gardul unei biserici într-o zi, fără niciun fel de aviz, în condiţiile în care pentru închiderea unui balcon îţi trebuie zeci de avize“, susţine Marcel Berendei.

El mai spune că, în cazul monumentelor istorice, legea impune avizul CZMI, aviz care nici măcar nu a fost solicitat. În plus, Marcel Berendei susţine că va da autorităţile locale în judecată.

„Era mizerie acolo şi ei îmi vorbesc de istorie“

De cealaltă parte, primarul Antonie Solomon susţine că are o autorizaţie eliberată de primărie, dar şi acceptul noului Mitropolit al Olteniei, ÎPS Irineu. „Ce aviz să mai iau de la arhitecţi? Am vorbit cu mitropolitul şi mi-a zis că sunt liber să dau gardul jos, că şi aşa era o mizerie acolo. Sunt sigur că va ieşi bine. Unim zona verde de la Mercur cu cea de acolo şi va fi de vis. Dacă aş putea, aş desfiinţa această direcţie de patrimoniu, care nu face altceva decât să-mi blocheze mie proiectele. Ce rău am făcut că vreau să fac un oraş mai frumos, atrăgător? Era mizerie acolo şi ei îmi vorbesc de istorie. Deci, prefer să mi se spună demolatorul, dar să-mi mulţumească peste ani“, a declarat Antonie Solomon.

Demolarea gardului de la „Sfânta Treime“ i-a făcut pe craioveni să posteze pe forumurile din oraş propuneri de organizare a unui protest în Piaţa Prefecturii, în această seară. „Parcă suntem pe vremea lui Ceauşescu. Mă mir că nu dărâmă şi biserica, doar e în discordanţă cu granitul gri din centru. Ba chiar ar fi bine să facă o fântână muzicală în locul ei, ca să ştim o treabă“, spune mucalit craioveanul Marius Petrescu.   ANUL 1906

Proiect al unui arhitect francez

Gardul Bisericii „Sfânta Treime“ a fost construit în 1906, din piloni înalţi de trei metri, blocuri de granit şi fier forjat. Construcţia a fost realizată după planurile unui arhitect francez renumit al vremii, Viollet Leconte de Novy, care a restaurat la începutul secolului XX două biserici din Craiova. Ansamblul Bisericii „Sfânta Treime“ se află pe lista monumentelor istorice din judeţul Dolj.