Cu banca pe ulita

Economistul-sef al BNR sustine ca institutiile de credit ar trebui sa adune economiile din mediul rural.

Bancile ar trebui sa atraga economiile din mediul rural, aceasta fiind o solutie pentru a nu mai apela la surse externe de finantare a afacerilor de pe piata locala, a declarat, ieri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea. Cum jumatate din banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate ajung in mediul rural, bancile ar putea atrage economii de circa trei miliarde de euro, a argumentat Lazea.

Accesul celor care traiesc in mediul rural la serviciile bancilor este limitat. Institutiile de credit au in mediul rural numai 1.006 agentii. La tara traiesc circa 9,6 milioane de romani, ceea ce inseamna ca o agentie bancara deserveste in medie peste 9.500 de locuitori din mediul rural.

Exista insa si judete in care numarul de locuitori deserviti de o unitate bancara este mult mai mare. In Caras-Severin, in mediul rural exista numai patru unitati bancare, ceea ce inseamna ca o agentie revine unui numar de aproape 29.000 de persoane, a exemplificat economistul-sef al BNR.

Extinderea bancilor in mediul rural ar creste volumul economiilor atrase de banci de la populatie, care se afla la un nivel scazut fata de alte tari.

„Rata economisirii in Romania este de 14% din PIB (...) fata de 20%-21% din PIB in tarile din jur”, a spus Lazea, in cadrul unui seminar pe teme financiar-bancare. Presedintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, prezent la acelasi seminar, a dat de inteles ca bancile care s-ar orienta catre mediul rural ar putea ajunge sa cheltuiasca prea mult fata de cat ar avea de castigat deoarece ar putea descoperi ca veniturile persoanelor fizice sunt mici.

Riscuri asumate in orb

Pe de alta parte, economistul-sef al BNR atentioneaza ca populatia s-ar putea sa nu constientizeze riscurile pe care si le asuma cand se imprumuta in valuta. El a enumerat o serie de riscuri generate de contractarea creditelor in valuta: fluctuatia cursului de schimb, marirea dobanzii percepute de banca, venituri care sa nu creasca in acelasi ritm ca in anii anteriori, la care a adaugat „informatia nerealista” ca preturile de pe piata imobiliara vor creste la fel ca in ultimii ani. „Nu sunt convins ca publicul cunoaste aceste riscuri si nici ca bancile se dau peste cap sa ii faca sa le constientizeze”, a afirmat Lazea.