Mii de români optează, anual, pentru o vacanţă „all inclusive” - hoteluri de lux, mâncare la discreţie şi oameni gata oricând să ajute, fie în hotel, pe stradă sau în magazine.
Bună ziua. Vă simţiţi bine, cum vi se pare, ce vă mai trebuie, doriţi o cola, o bere, mergem diseară în discotecă? Bob şi Katja sunt responsabili cu distracţiile de la piscină, Mustafa zâmbeşte larg din spatele barului, iar Erdal face cel mai relaxant masaj. Chelnerii şi animatorii din hotelurile de cinci stele de pe riviera turcească sunt gata să îndeplinească cele mai nesemnificative dorinţe ale turiştilor.
Mereu cu zâmbetul pe buze şi gata să intervină pentru ca oaspetele să se simtă cel mai dorit, bine-venit şi important personaj. Mai ales când i se pune totul la dispoziţie - mâncare pe săturate, băutură şi distracţie.
Destinaţie de relaxare
Agenţiile de turism româneşti au, în această perioadă, oferte de vacanţă la preţuri de circa 600 de euro/persoană, cu tot cu taxe de aeroport. În plin sezon, tariful creşte până la 700 de euro/persoană. Tariful include cazarea la cinci stele, masa în regim all inclusive şi transportul cu avionul. În cazul hotelurilor şi mai luxoase, preţul poate ajunge la 1.000 de euro/persoană.
Practic, în afara pachetului, turiştii pot lejer să nu mai cheltuiască nici un euro, poate doar pentru suveniruri pentru cei de acasă. Doar aceia care n-au fost niciodată în Turcia ar putea să le reproşeze celor de acolo ceva în domeniul turismului - dincolo de complexurile hoteliere generoase, dotate cu piscine, terenuri de tenis şi plaje private, ei au amenajat cu grijă străzile şi obiectivele turistice.
Riviera turcească nu oferă nici pe departe o vacanţă la fel de antrenantă ca Grecia sau Spania, în schimb asigură confortul şi buna dispoziţie. Mai ales pentru cei care se mulţumesc cu alcoolul local - cel mai nesemnificativ cocktail nu costă mai puţin de 8 euro, iar o sticlă de vin porneşte de la 20 de euro.
Incursiune în oraşul Antalya
Riviera turcească este o destinaţie pentru cei care vor să se relaxeze în apropierea hotelului şi să sacrifice maximum două zile pentru plimbări. Efortul însă merită din plin - bazarul din Kaleici, zona veche a oraşului Antalya, este exact aşa cum ne-am imagina Turcia - cu străduţe înguste, străjuite de ziduri vechi şi îmbrăcate în standuri cu haine, curele şi ceasuri „de firmă”, narghilele, lămpi şi o sumedenie de alte suveniruri.
Plimbarea din bazar se temină în micul port turistic, unde numeroşi căpitani „Hook” îşi aşteaptă clienţii amatori de croaziere. Cu ajutorul unei hărţi şi cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională, orice turist poate ajunge la Muzeul Arheologic, Hadrian’s Gate şi una dintre cele mai spectaculoase cascade, Duden, din apropierea plajei Lara.
O altă posibilă excursie poate fi la Pamukkale, un izvor de ape calde, bogate în calcar.