Dosarele miniştrilor ar putea fi analizate de cinci judecători, dintre care patru şefi de instanţe, iar doi implicaţi în diverse scandaluri.
Dintre cei cinci magistraţi propuşi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a fi membri ai Comisiei prezidenţiale care va analiza dosarele penale ale miniştrilor, patru ocupă funcţii de conducere la instanţele din care provin. Un singur judecător fără funcţie de conducere a fost selectat pentru comisia de la Cotroceni: Nicoleta Grigorescu, de la Curtea de Apel Bucureşti.
Ceilalţi patru sunt Gheorghe Diaconu, vicepreşedinte al Curţii de Apel Piteşti, Mihai Pop Cerneanu, care ocupă funcţia de preşedinte al Tribunalului Maramureş, Liviu Herghelegiu, preşedintele Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Galaţi, şi Floarea Grosu, preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş.
Numele lui Gheorghe Diaconu şi Floarea Grosu au fost legate, de-a lungul timpului, de diverse scandaluri care, spun specialiştii, au afectat imaginea justiţiei.
Aceştia însă, împreună cu ceilalţi trei colegi ai lor, vor face parte din Comisia de la Cotroceni abia după ce preşedintele Traian Băsescu va semna decretul de numire. Odată instalaţi în funcţie, magistraţii vor avea un mandat de cinci ani, care nu poate fi reînnoit.
Diaconu, anchetat disciplinar pentru jocuri de noroc Vicepreşedintele Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Gheorghe Diaconu, a fost propus pentru Comisia specială de la Cotroceni, deşi la dosarul său există o notă care arată că a fost sancţionat disciplinar în 1994 pentru implicare în jocul piramidal Megacaritas, patronat de Dumitru Bădoi. Într-un interviu acordat unui ziar din Piteşti, Bădoi susţine că printre cei care au recunoscut că au avut de câştigat de pe urma jocului piramidal s-a numărat şi judecătorul Gheorghe Diaconu.
Potrivit unor reprezentanţi ai CSM, sancţiunea disciplinară primită de judecătorul Diaconu nu a contat când s-a luat decizia ca acesta să facă parte din Comisia specială pe motiv că, la un an de la primirea sancţiunii, aceasta este ştersă din „cazierul“ judecătorului. CSM l-a numit vicepreşedinte al Curţii de Apel Piteşti în 2006, pentru un mandat de trei ani.
Floarea Grosu, refuzată la Haga
Floarea Grosu a devenit şefa Curţii de Apel Târgu-Mureş în 2003. Aceasta l-a înlocuit pe Artenie Cordoş, care a fost îndepărtat din funcţie pe motiv că i-a luat apărarea judecătoarei Andreea Ciucă, fosta preşedintă a Tribunalului Mureş, arestată de procurorii anticorupţie.
Ulterior, Cordoş a contestat decizia prin care a fost destituit, iar instanţa i-a dat dreptate. În anul 2005, Floarea Grosu a fost propusă de CSM pentru unul dintre cele trei posturi de judecători de la Curtea Penală de la Haga. Ministrul de externe de atunci, Mihai Ungureanu, a respins însă această propunere, afirmând că „judecătorii de la Haga trebuie să aibă competenţe recunoscute de drept penal“. (A colaborat şi Secţia Corespondenţi)
EVENTUALA COMISIE DE LA COTROCENI
Judecătorii propuşi să analizeze dosarele miniştrilor corupţi
Gheorghe Diaconu
Gheorghe Diaconu a fost şeful inspectorilor judiciari din Ministerul Justiţiei (MJ), în perioada în care această instituţie a fost condusă de Rodica Stănoiu. La acea vreme, Inspecţia Judiciară nu funcţiona în cadrul CSM, ci era subordonată direct ministrului justiţiei. De aceea era percepută de magistraţi ca un instrument de presiune politică asupra lor. Diaconu a fost destituit din funcţie după ce Stănoiu a fost înlocuită cu Cristian Diaconescu.
Mihai Pop Cerneanu
Judecătorul Mihai Pop Cerneanu a lucrat ca procuror până în anul 1993, după care a fost preşedintele Colegiului Jurisdicţional din cadrul Curţii de Conturi Maramureş. Din anul 1999, este judecător la Tribunalul Maramureş unde, înainte de a fi preşedinte, a ocupat funcţia de vicepreşedinte. A fost membru interimar în CSM pentru câteva luni.
Floarea Grosu
Floarea Grosu a devenit cunoscută opiniei publice în timpul scandalului provocat de arestarea Andreei Ciucă, fosta preşedintă a Tribunalului Mureş. Grosu a formulat împotriva magistratei, învinuită că ar fi făcut parte din MISA, mai multe plângeri pe care le-a trimis Ministerului Justiţiei. În scurt timp, a fost numită la conducerea Tribunalului Mureş în locul Andreei Ciucă, iar după câteva luni a fost avansată în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Târgu-Mureş.
Nicoleta Camelia Grigorescu
Este singurul magistrat fără funcţie de conducere propus de CSM pentru a face parte din Comisia de la Cotroceni. Ea a prezidat completul de judecată care a decis, anul trecut, să anuleze mandatele de arestare emise iniţial de Tribunalul Bucureşti pe numele celor patru inculpaţi din dosarul de corupţie al fostului prefect de Iaşi Radu Prisăcaru.