CSM respinge CEREREA lui Kovesi în cazul „Veverița”. Afirmatiile jurnaliștilor Luju.ro nu au afectat independența justiției. „Nu reprezintă o deformare a realității...”
- Jeanina Năstase
- 15 mai 2018, 08:49
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu i-a mai dat dreptate șefei DNA, așa cum s-a întâmplat în cazul procurorului Mircea Negulescu. Mai exact, cererea de aparare a independentei sistemului judiciar, care o are in prim-plan pe procuroarea Carmen Alexandra Lancranjan,și în care sefa DNA a susținut că dezvăluirile pe care Lumeajustitiei.ro le-a facut despre Lancranjan, cunoscută și drept "Veverita", au afectat independenta sistemului judiciar.
De aceasta data insa, Consiliul Superior al Magistraturii nu a mai decis dupa cum a cerut Laura Kovesi. Mai exact, Consiliul condus de judecatoarea Simona Marcu a stabilit, contrar lui Kovesi, ca Lumeajustitiei.ro nu a afectat independenta sistemului judiciar in ansamblul sau atunci cand a publicat articolele "Deshumarea lui Dragnea", "Ghiveciul Veveritei" si "Defilare stiuta de joi", care au avut la baza comunicatul DNA, prin care s-a dispus efectuarea urmaririi penale in dosarul Tel Drum-Dragnea, instrumentat de procuroarea Carmen Alexandra Lancranjan, potrovit informațiilor luju.ro.
Concluzia apartine Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si se regaseste in Hotararea nr. 366 din 27 martie 2018, facuta publica luni, 14 mai 2018, prin care a fost respinsa cererea formulata de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, pe motiv ca "aspectele semnalate de doamna procuror Laura Codruta Kovesi, prim procuror al Directiei Nationale Anticoruptie, nu sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar".
Concluzia a fost luata de Plenul CSM dupa ce membrii Consiliului au constatat ca afirmatiile facute in cuprinsul articolelor de pe Lumeajustitiei.ro nu reprezinta o "deformare a realitatilor de fapt, ci o relatare obiectiva asupra faptelor in evolutia lor", informatiile prezentate in articolele noastre fiind confirmate de documentele pe care le-am publicat la finalul materialelor de presa.
Practic, informatia potrivit careia procuroarea Carmen Lancranjan l-a facut suspect pe liderul PSD Liviu Dragnea intr-un nou dosar Tel Drum (986/P/2014), format din trei dosare instrumentate in 2014-2016, care aveau la baza sesizari din oficiu sau denunturi.
La acel moment, asa cum a constatat CSM in Hotararea nr. 366/2018, opinia publica a putut lua la cunostinta "despre informatiile continute in acest documente si din care rezulta, in mod cert, ca in dosarul nr. 986/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie se efectueaza cercetari atat cu privire la procedurile de atribuire a contractului de servicii de impadurire a terenurilor degradate, referitoare la o suprafata de teren de 103,08 ha, atestandu-se predarea a 515.000 de puieti de salcam, cat si cu privire la procesul de modificare a proiectului tehnic pentru reabilitarea DJ 506, fapta ce a facut obiectul dosarului nr. 337/P/2009 in care, prin rezolutia din data de 14.10.2013, s-a dispus neinceperea urmaririi penale."
CSM a concluzionat astfel ca autorii articolelor "prezinta informatii obtinute din surse judiciare, pe care le considera avizate", iar afirmatiile facute la adresa procuroarei Carmen Lancranjan facute de Lumeajustitiei " nu sunt de natura a induce ideea unei implicari externe in justitie, sau ca procurorul ar fi instrumentat dosarul penal intr-un alt cadru decat cel legal prevazut de legislatia penala si, astfel, sa creeze suspiciuni in randul opiniei publice cu privire la independenta si impartialitatea procurorilor".
Trebuie precizat ca la baza Hotararii CSM 366/2018 a stat adresa nr. 2748/C/2017 din data de 15 noiembrie 2017, prin care procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a solicitat CSM sa se analizeze articolele "Deshumarea lui Dragnea", "Ghiveciul Veveritei" si "Defilare stiuta de joi", publicate de Lumeajustitiei.ro in data de 13 noiembrie 2017, intrucat, a apreciat sefa DNA, prin "informatiile prezentate si acuzele nefondate, s-a indus in randul opiniei publice ideea ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal si ca procurorii DNA nu investigheaza fapte ce prerezinta incalcari ale legii penale, ceea ce este de natura a crea o stare de neincredere a opiniei publice in activitatea DNA, cu consecinta afectarii independentei intregului sistem judiciar". Or, a apreciat sefa DNA Laura Kovesi, "acest tip de atac mediatic, vizand magistratii si in legatura cu o ancheta penala a Directiei Nationale Anticoruptie in curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezinta o forma de imxtiune in activitatea procurorilor si sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar."
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotaraste:
Respinge cererea formulata de doamna Laura Codruta Kovesi, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, de aparare a independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, cu privire la modul in care presa a reflectat informatiile devenite publice prin comunicatul de presa nr. 1056/VIII/3 din data de 13.11.2017 al Directiei Nationale Anticoruptie".
ÎNTREG MATERIALUL poate fi citit pe Luju.ro!