CSM denunță o „campanie negativă” despre testarea psihologică în concursurile de admitere în magistratură

CSM. Sursa foto: Arhiva EVZ

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) atrage atenția asupra unei „campanii mediatice negative” legate de procesul de testare psihologică în concursurile de admitere la INM și în cariera de magistrat.

CSM a venit cu unele clarificări, având în vedere recenta campanie de denigrare a instituției în mass-media, care a prezentat opinii anonime și subiective ale unor presupuși candidați la cele două concursuri.

CSM acuză o campanie de denigrare a instituției în mass-media

Potrivit unui comunicat al instituției, psihologii desemnați pentru a efectua testarea și reexaminarea psihologică au fost numiți prin hotărâre a Plenului CSM și sunt deținători ai unui atestat de liberă practică în domeniul „psihologiei muncii și organizaționale”, cu cel puțin gradul de specializare „autonom”, conform prevederilor legale în vigoare.

Rezultatele obţinute de către candidaţii examinaţi în cadrul procedurii de testare, respectiv reexaminare psihologică, au fost raportate la acelaşi set de criterii, în mod nediscriminatoriu pentru toţi candidaţii, stabilite în conformitate cu Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice pentru cele două concursuri.

Bateriile de teste utilizate în cadrul testării sunt avizate de către Colegiul Psihologilor din România, neexistând diferenţe în această privinţă între concursurile derulate în prezent şi cele derulate începând cu anul 2021”, se mai arată în comunicat.

 

Sursa foto: Pressmaster | Dreamstime.com

Apel la responsabilitate în informarea despre concursurile publice

CSM subliniază că, în contextul creșterii numărului de locuri scoase la concurs, s-au înregistrat și un număr mai mare de candidați în procedura de concurs. Acest lucru indică faptul că numărul candidaților respinși este susceptibil să crească proporțional cu numărul candidaților înscriși.

Consiliul atrage atenția asupra faptului că procedura de concurs este în desfășurare și îndeamnă la responsabilitate atât reprezentanții mass-media, cât și societatea, în filtrarea informațiilor provenite anonim de la persoane care nu doresc să-și dezvăluie identitatea.

Forumul Judecătorilor din România a adresat recent o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii, cerându-i să se pronunțe cu privire la opiniile exprimate public de mai mulți candidați înscriși la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

Printre aceste opinii se numără și cele exprimate de un candidat la INM către membrii CSM.

„De ce vă interesează cum și cât sex fac viitorii magistrați?” – CLUJUST; Întrebare la testarea psihologică pentru INM: „Aveți o viața sexuală activă?” – CLUJUST; Despre psihologul nr.3 de la testarea psihologică pentru INM: „doamna psiholog abia își stăpânea râsul” – CLUJUST; Fost candidat la INM: „şocantă de-a dreptul modalitatea de examinare” – CLUJUST), se arată într-un comunicat al Asociației.

Sursa foto: Arhiva EVZ

CSM, chemat să dea clarificări cu privire la procesul de admitere

Conform Asociației Forumul Judecătorilor, este necesar să se introducă teste de personalitate și examinarea candidaților de către psihologi acreditați, cu un nivel înalt de pregătire profesională.

Aceste măsuri sunt necesare pentru a identifica eventuale dificultăți legate de fragilitatea psihologică a candidaților și pentru a evalua capacitatea lor de raționament și de luare a deciziilor. Este important ca criteriile utilizate să nu fie arbitrare și să fie previzibile.

„Prin Recomandarea R (94) 12 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei către statele membre cu privire la independenţa, eficienţa şi rolul judecătorilor, se atrage atenţia statelor membre cu privire la necesitatea numirii şi promovării judecătorilor pe criterii obiective, care să aibă la bază competenţa profesională, integritatea şi eficienţa acestora.

De asemenea, Avizul nr. 10(2007) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) în atenţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei referitor la Consiliul Justiţiei în serviciul societăţii prevede că trebuie să se asigure ”o transparenţă totală în privinţa condiţiilor de selecţie a candidaţilor, pentru ca ansamblul de judecători şi, dincolo de ei, societatea însăşi, să poată verifica dacă această selecţie este în exclusivitate bazată pe meritele candidaţilor, apreciaţi după calificările lor, după competenţă, integritate, spirit de independenţă, imparţialitate şi eficienţă”, arăta Asociația Forumul Judecătorilor într-un comunicat.