Consiliul Superior al Magistraturii a clasat ancheta disciplinară deschisă pe numele judecătoarei Claudia Idriceanu, de la Curtea de Apel Cluj, care în cursul lunii octombrie a decis suspendarea recalculării pensiilor militare, deşi soţul ei fiind militar.
Magistratul Claudia Idriceanu a ajuns cunoscută după ce a pronunţat o sentinţă prin care se dispune stoparea recalculării pensiilor militare. Dosarul a fost deschis de opt militari în rezervă din Cluj Napoca, care au cerut suspendarea Hotărârii de Guvern 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare până când justiţia se va pronunţa, definitiv, cu privire la legalitatea sau nelegalitatea actului normativ.
Decizia pronunţată de judecătoarea Idriceanu este valabilă doar pentru cei opt militari clujeni, dar poate fi invocată de orice militar în rezervă nemulţumit. "Sentinţa judecătoarei Idriceanu nu este general valabilă şi nu se aplică pentru toţi militarii în rezervă, dar poate produce conscecinţe la nivelul practicii judiciare. În acest moment orice militar în rezervă, inclusiv soţul doamnei judecător, poate invoca această sentinţă, iar dacă ţinem cont de faptul că practica judiciară se aplică la tot sistemul judiciar, sentinţa nu poate fi alta decât decât cea pronunţată de judecătoarea Idriceanu", explică un judecător clujean. Acest lucru a condus şi la deschiderea anchetei disciplinare deoarece Legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, le interzice acestora să judece cauzele unde au un interes material, direct sau indirect. În cazul judecătoarei Idriceanu, susţin specialiştii în drept, aceasta avea de câştigat în urma stopării recalculării pensiilor militare, deci avea un interes material indirect. CSM nu vede fondul problemei
Nu de aceeaşi părere au fost şi inspectorii CSM care au stabilit că judecătoarea Idriceanu nu a avut de câştigat deoarece "hotărârea pronunţată în cauză produce efecte doar cu privire la părţile din dosar". "În speţă, reclamanţii (cei opt militari în rezervă - n.r.) au acţionat în nume propriu, iar soţul doamnei judecător nu a demarat nicio procedură ce ar fi vizat suspendarea actului administrativ. Doamna judecător nu avea obligaţia de a se abţine de la soluţionarea cazului deoarece, pe de o parte, soţul dumneaei nu era parte în dosar, iar pe de altă parte, întrucât efectele juridice ale deciziei nu se răsfrângeau asupra poziţiei juridice a acestuia", se arată într-un punct de vedere trimis de Consiliul Superior al Magistraturii. Cu alte cuvinte, dosarul disciplinar a fost clasat pentru simplul motiv că soţul judecătoareai Claudia Idriceanu nu a introdus acţiune judecătorească prin care să solicite stoparea recalculării pensiei militare. Dacă ar fi făcut acest lucru şi ar fi invocat decizia soţiei lui, doar atunci magistratul ar fi putut fi tras la răspundere disciplinară.