Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, le-a cerut medicilor să se poarte mai frumos cu pacienţii, pentru a-i determina pe aceştia să continue să acceseze spitalele româneşti, în detrimentul celor din străinătate. "Trebuie să mai şi zâmbim puţin. Am cam uitat", a spus ministrul în timpul unei vizite la Timişoara.
Oficialul susţine că este mare nevoie de schimbarea mentalităţii cadrelor medicale, mai ales în vestul ţării, de unde oamenii pleacă, în general, să se trateze în afara ţării. "Astăzi în România, mai ales în vestul ţării, avem un fenomen interesant: oamenii accesează foarte des serviciile medicale din alte ţări, mai ales din Ungaria. Ca atare trebuie să investim mai mult aici în dotări, dar este nevoie, fără a generaliza, de o schimbare de mentalitate a personalului medical. Repet, fără a generaliza. Asta pentru că există un real pericol ca tot mai mulţi pacienţi să acceseze serviciile medicale din străinătate, pe care ulterior statul român va trebui să le plătească. Iar dacă nu înţelegem acest lucru, sistemul sanitar din România va avea o problemă destul de mare, iar în anumite zone spitalele ar putea rămâne fără pacienţi", a declarat Cseke Attila.
"Pleacă pentru că acolo sunt trataţi mai bine"
Ministrul a mai precizat că sistemul sanitar românesc trebuie reformat, în primul rând în ceea ce priveşte intercaţiunea umană. "Trebuie să ne temem de ce avem noi, azi, în sistem şi trebuie să ne reformăm pe noi înşine. Trebuie să existe o responsabilizare a Casei de Sănătate, a spitalelor şi a personalului cu privire la abordarea pacientului", consideră Cseke Attila. Ministrul a declarat că susţine schimbarea mentalităţii şi comportamentului personalului medical pentru că informaţiile primite de la pacienţii din vestul ţării care pleacă la spital în afara graniţelor confirmă faptul că aleg să se trateze în străinătate nu atât pentru că acolo au parte de dotări mai bune, ci pentru că, uman, sunt trataţi altfel. "Primesc informaţii din partea de vest a ţării, foarte mulţi pacienţi nu pleacă în Ungaria pentru că acolo ar fi o infrastructură mult mai bună decât la noi. Ei pleacă pentru că acolo sunt trataţi mai bine. Este o problemă de abordare, de mentalitate, în abordarea pacientului", a spus ministrul. "Trebuie să ne purtăm mai fumos cu pacienţii, pentru că altfel o să-i pierdem şi odată cu ei o să plece, afară din ţară, şi finanţarea contribuabililor", a concluzionat Cseke.