CSAT se reunește la cererea lui Klaus Iohannis. Ordinea de zi vizează problemele de securitate din zonă

Sursa: arhiva EVZ

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se va reuni miercuri, 26 ianuarie, în jurul prânzului, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis.

Pe agenda ședinței CSAT se află subiecte legate de situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO. Conform Administrației prezidențiale la întâlnirea programată la Cotroceni va fi prezent și premierul Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis a convocat CSAT la aproximativ o săptămână după ce oficialii ruși s-au exprimat în legătură cu țara noastră. Ministerul Rus de Externe a cerut NATO să-și retragă forțele militare și tehnica de luptă de pe teritoriul României și Bulgariei.

Ordinea de zi a ședinței CSAT de miercuri cuprinde, după cum a precizat Administrația Prezidențială, două teme importante, legate de tensiunile de la granița ruso-ucraineană. Cea dintâi vizează „Situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO”, iar cea de-a doua „Măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei”.

Săptămâna trecută, vineri, președintele Klaus Iohannis a avut o primă întâlnire, pe subiectul securității de pe Flancul Estic al NATO, cu premierul Nicolae Ciucă.

Sursa foto: EVZ

Rusia a cerut retragerea NATO din România

Ședința CSAT vine în contextul escaladării tensiunilor dintre Rusia și statele occidentale. Ministerul rus de Externe a declarat că între garanţiile pe care Rusia le cere Occidentului pentru securitatea sa se află o retragere a forţelor NATO din România şi Bulgaria, după cum a relatat Reuters.

În replică, Ministerul român al Afacerilor Externe a respins aceste solicitări pe care le-a considerat importune și lipsite de orice fundament.

„Solicitarea ca postura forţelor NATO în toate statele Alianţei care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerinţelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021”, a arătat Ministerul Afacerilor Externe.

Sursa foto: Facebook

Ministrul Apărării face apel la calm

În același context, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că nu este cazul ca România să intre în război. El a precizat că, în cazul unei intervenţii în Ucraina a Federaţiei Ruse, NATO nu va reacţiona militar. De altfel, acest lucru a fost anunțat deja de oficialii Naţiunilor Unite.

„Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război, dar atunci când ai un conflict la graniţă sau în apropierea ta trebuie să te pregăteşti întotdeauna pentru că sunt multe efecte adverse aici, care influenţează şi situaţia României”, a afirmat ministrul Vasile Dîncu.