Croissantele ar trebui interzise copiilor!

La prima înfăţişare, par o alegere de top, însă în realitate sunt exact invers: sunt pline de conservanți și arome sintetice. Un croissant conţine în medie circa 4 linguriţe de zahăr, generând aproape un sfert din numărul necesar de calorii de care avem nevoie zilnic

Este o alegere ușoară, fie că-l servești dimineața lângă cafea sau că i-l pui la pachet copilului pe post de desert pentru masa de prânz. Numai că această alegere ușoară este și periculoasă pentru sănătate, arată ultimul studiu realizat de experți în alimentație publică și nutriție de la APC România.

Ei au achiziționat 61 de sortimente de croissante fabricate/distribuite de Derpan, Chipita România, Asmin Star, Mert, Aponon Dias, Boromir Ind, Gunz Austria, Dal Colle Industria Dolciaria Italia, Billa România, Carrefour, Lidl, Mega Image, Auchan și Kaufland. Iar rezultatele studiului sunt îngrijorătoare:

● 92% conțin conser vanți!

● 82% conțin arome sintetice!

● 75% conțin între 5 și 10 aditivi alimentari!

● Umplutura reprezintă între 14% și 35% din cantitatea totală a croissantului, dar nu mai mult de 9 grame!

● Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 307,06 kcal și 488 kcal. În conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vânzare.

● Un croissant conţine în medie circa 4 linguriţe de zahăr.

„Reţeta croissantului tradiţional conţine făină, unt (70% din cantitatea de făina folosită), apă, lapte (20% din cantitatea de făina folosită), zahăr, drojdie, sare şi ouă. Din păcate, croissantele comercializate în supermarket (...) sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi zahăr sub diverse forme, fapt care nu le recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic”, arată conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Aditivii cei mai periculoși

În cele 61 de tipuri de croissante analizate au fost identificați 29 de aditivi alimentari. Dintre aceștia, cei mai periculoși sunt:

● E171 – dioxid de titan – este un colorant artificial clasificat ca posibil cancerigen pentru oameni.

● E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele.

● E282 – propionat de calciu este un conservant care poate provoca migrene și reacții alergice.

● E412 – guma de guar este un stabilizator care poate provoca greață, flatulență și crampe.

● E422 – glicerol/glicerina poate da dureri de cap, ameţeală, balonare, greaţă, sete şi diaree.

● E460 – celuloza este un aditiv alimentar care, în concentrații mari, poate determina balonare, constipație sau diaree. Din această cauză este interzis în alimentația copiilor din primii ani de viață.