Croaziere pe Marea Neagră

De astăzi înainte, turiştii de pe litoralul românesc pot face croaziere pe mare cu velierul „Adornante”, preţurile pornind de la 109 euro de persoană. Oferta cuprinde croaziere de-a lungul coastei, cu o durată de şase ore, dar şi de şase zile, pe traseul Constanţa-Odessa-Instanbul-Constanţa.

Velierul „Adornate”, o navă cu pânze care pare fratele mai mic al Bricului Mircea, a ieşit astăzi în primul voiaj pe mare. Nava, cumpărata din Olanda , are o lungime de 45 metri, o lăţime de 6,6 metri, un deplasament de 250 tone, iar motorul are 360 de cai putere. Imaginea goeletei cu pânzele întinse de marinari profesionişti e impresionantă pentru un novice. Însă, şeful de echipaj Mihai Geantău, care a lucrat 28 ani pe Bricul Mircea, spune că „manevrele de navigaţie în volte se execută foarte uşor, aşa că îi vom învăţa şi pe turişti dacă vor”.

Petreceri VIP şi plimbări de şase ore

Cu un echipaj de numai 10 marinari, velierul poate efectua de-a lungul coastei croaziere scurte, cu 30-40 pasageri la bord, preţul fiind de 109 euro de persoană sau de 55 de euro, în cazul copiilor. În cazul acestor croaziere, traseul este de la Constanţa la Mamaia, dar velierul poate găzdui şi recepţii sau petreceri VIP, pe traseul portul Constanţa- hotel Vega Mamaia sau Hotel Vega – Lacul Sinoe.

„Pentru croaziere pe distanţe mai lungi, Adornate poate prelua 20 de persoane, cazate în 10 cabine, ofertă care include pensiune completă. În acest fel, turiştii pot ajunge în Delta Dunării, la Balcic şi chiar Istanbul”, precizează Gelu Enciu, directorul agenţiei de turism în proprietatea căreia se află velierul.

Astfel, pot fi efectuate fie excursii de weekend pe traseele Constanţa –Sulina (via Gura Portiţei) – Delta Dunării sau Constanţa - Balcic. Iar croazierele mai lungi, de cinci – şase zile, sunt destinate grupurilor de turişti care iubesc plimbările pe mare sau celor care organizează teambuildinguri. Croazierele sunt organizate pe traseul Constanţa – Odessa – Istanbul - Constanţa. În acest caz, preţurile ajung la 1.250 euro de persoană. Variante mai ieftine

Velierul poate fi însă şi închiriat cu 2.000 euro pentru 6 ore sau cu 5.000 euro pentru 24 ore.

„Nu mi se pare scump pentru că nu o faci în fiecare zi, poate odată în vară sau în viaţă, după posibilităţile fiecăruia. Chiar dacă suntem în perioadă de criză trebuie să ne dăm sufletului câte o plăcere, să ne satisfacem câte o curiozitate, o aventură”, consideră Dumitru Ghiţescu, unul dintre primii turişti care au urcat la bordul velierului.

Pe de altă parte, turiştii cu bugete de austeritate pot opta pentru vaporaşele şi iahturile din portul turistic Tomis. Astfel, o plimbare de jumătate de oră cu vaporaşul costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Iar iahturile pot fi închiriate la preţuri între 400 şi 800 de euro.