Croaziere Mamaia - Deltă

Ministrul turismului, Elena Udrea, a anunţat, ieri, că, începând din acest sezon, ministerul pe care îl conduce a aprobat, prin Mamaia SA şi în colaborare cu primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa, un „nou produs turistic“: croaziere între Mamaia şi Delta Dunării.

Ministerul Turismului urmează să investească peste două milioane de euro în construirea unui ponton special, unde vor ancora „bărci“, cumpărate tot din banii ministerului. Vasele vor efectua croaziere între Deltă şi Mamaia, punctul de acostare urmând să fie în capătul dinspre Constanţa al staţiunii Mamaia.

Plajă săracă, plajă bogată

Referindu-se la închirierea plajelor de către hotelieri, Elena Udrea a spus că aceştia vor avea toată libertatea în ceea ce priveşte condiţiile pe care le vor impune turiştilor. Ministrul a declarat că, întrucât sezonul a început, nu s-au mai putut organiza licitaţii de închiriere a plajelor şi, tocmai de aceea, s-au făcut derogări de la OUG 34, printr-un articol în care sunt stabilite criteriile de închiriere a plajelor pe 2009.

„Ordinul comun care a fost semnat recent precizează aceste criterii, în funcţie de numărul de stele ale hotelului ce închiriază plaja, poziţia faţă de plajă şi numărul de locuri de cazare. Orice hotelier plăteşte o taxă la stat şi este normal să vrea să îşi amortizeze investiţia. Peste tot în lume există plaje «la liber» şi plaje închiriate. Turistul, fie că este vorba de cel ce stă la trei, patru sau cinci stele, trebuie să respecte condiţiile impuse de hotelier. Nu poţi să stai cu cearşaful pe nisip decât dacă îţi permite utilizatorul plajei, în cazul celor închiriate. Pe plaja liberă poţi face orice”, a precizat Elena Udrea.

Ministrul turismului nu exclude posibilitatea ca nu toţi cei ce doresc să facă plajă într-o zonă anume să nu fie „primiţi“, pentru că se depăşeşte numărul de şezlonguri. În ce mod le va fi interzis accesul pe plajă celor ce nu vor mai „încăpea“, Udrea nu a precizat deocamdată. Cert este că, deşi se fereşte de termenul „plaje pentru săraci“ şi „plaje pentru bogaţi“, ministrul turismului doreşte implementarea pe litoralul românesc a modelului din ţările cu tradiţie: mai puţine cearşafuri muncitoreşti, mai multe şezlonguri.

În ceea ce priveşte activitatea de salvamar, aceasta, ca de altfel în fiecare an, va întârzia să primească finanţarea. „Noi finanţăm construcţia punctelor de salvamar, iar banii pentru salarii vin tot de la bugetul de stat. Prin ce minister, încă nu se ştie, pentru că toţi spun că salvamarii aparţin de celălalt. Credem că, pentru acest an, salvamarii vor fi finanţaţi fie dintr-un fond de rezervă, fie de la Minsterul de Interne“, a precizat Elena Udrea.