CROAŢIA ŞI ALBANIA - DA, MACEDONIA -NU

Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, a anunţat aseară, după dineul oficial de la Cotroceni, cea mai probabilă formulă de extindere a Alianţei. „În acest moment, există un consens unanim, pentru două dintre cele trei ţări candidate la intrarea în NATO“, a spus Appathurai. El a nominalizat Macedonia ca fiind statul care nu a întrunit consensul aliaţilor, ceea ce înseamnă că Albania şi Croaţia vor primi astăzi undă verde din partea organizaţiei nord-atlantice.

Appathurai a precizat că motivul pentru care Macedonia nu este încă acceptată în NATO este conflictul dintre această ţară şi Grecia pe tema denumirii oficiale a statului. „Guvernul grec a spus foarte clar că, până nu se rezolvă această problemă, nu poate fi consens pe invitarea Macedoniei. Nu s-a fixat un deadline pentru rezolvarea acestei probleme şi nici nu se va fixa“, a precizat purtătorul de cuvânt al Alianţei.

Appathurai a fost însă mai puţin clar în ceea ce priveşte primirea de către Ucraina şi Georgia a Planului de Acţiune pentru Aderare (MAP), premergător intrării în NATO. El a enunţat însă trei principii asupra cărora aliaţii au căzut de acord în unanimitate: „MAP nu înseamnă statut de membru. Nicio parte din afara alianţei nu are veto sau implicare asupra deciziei NATO, şi problema nu este dacă, ci când“.

Debut protocolar

Invitaţii la dineu au fost primiţi în Salonul de onoare al Palatului Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu şi de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Fiecare şef de delegaţie, împreună cu soţia sa, a păşit pe covorul roşu. Au schimbat câteva cuvinte cu Băsescu şi Scheffer.

Primul avea un aer jovial, în timp ce secretarul general al NATO era deosebit de protocolar. Fiecare şef de delegaţie s-a oprit pentru o poză, având în spate un panou cu numele NATO. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a avut parte de una dintre cele mai călduroase primiri din partea lui Băsescu. George W. Bush a fost ultimul care a sosit. În timpul dineului, Maria Băsescu le-a invitat la o cină separată pe soţiile liderilor NATO. Acestea au făcut şi un tur al Muzeului Cotroceni.

În spatele uşilor închise

Odată încheiată partea protocolară, greii statelor NATO au început dineul de lucru, urmând să tranşeze, în spatele uşilor închise, soarta altor state. Pe agenda discuţiilor au mai fost probleme vitale precum: Afganistan, acordarea Planului de Acţiune pentru Aderarea Ucrainei şi Georgiei.

Preşedintele american, George W. Bush, a anunţat că le va cere celor 25 de parteneri ai săi să acorde celor două ţări ex-sovietice Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP). Miza acestor discuţii este cu atât mai mare cu cât cei 26 de şefi de stat şi de guvern din cadrul NATO urmează să se întâlnească vineri, tot la Bucureşti, cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unui Consiliu Rusia-NATO care se anunţă, de asemenea, plin de suspans.

Bush - Băsescu, poziţii comune

Cu câteva ore înaintea startului ofi cial al Summitului NATO de la Bucureş ti, Bush a reamintit la Neptun că, în privinţa extinderii, „Alianţa trebuie să continue să fie deschisă“. „Eu cred că Croaţia, Albania şi Macedonia ar trebui să devină membre depline şi ar trebui să acordăm Planul de Acţiune pentru Aderare şi Ucrainei, şi Georgiei. Trebuie să discutăm şi pentru o colaborare mai bună cu Serbia“, a spus el. Băsescu a remarcat similitudinea de abordări: „Ne bucură că, deşi SUA sunt departe, au înţeles îngrijorările noastre“.

În această dimineaţă, delegaţia Macedoniei a ameninţat că va părăsi lucrările summit-ului pe motiv că nu va fi admisă în NATO.

Ştire actualizată la ora 08:23

GUVERN

Tăriceanu a dat o recepţie la Palatul Victoria

La Palatul Victoria a avut loc aseară o recepţie dată de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, pe lista de invitaţi figurând reprezentanţi din 40 de state. Patru dintre aceştia sunt preşedinţi: Bamir Topi (Albania), Halis Silajdzic (Bosnia-Herţegovina), Branko Crvenkovski (Macedonia) şi Ilham Aliyev (Azerbaidjan). Cel din urmă a venit însoţit de soţia sa, Mehriban Aliyeva, a cărei frumuseţe a atras privirile celor prezenţi. Printre oaspeţii de seamă s-au mai numărat secretarul general al ONU, Ban Kimoon, şi Înaltul emisar pentru politică externă şi de securitate comună al Uniunii Europene, Javier Solana. La recepţie au luat parte şi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar şi preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, liderul UDMR, Marko Bela, fostul premier Petre Roman, fostul ministru al apărării, Ioan Mircea Paşcu, şi ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Oaspeţii au fost serviţi cu salată de pui, salată grecească, salată thailandeză, feluri principale din carne de pui, miel sau peşte şi cu foarte multe sortimente de prăjituri. (Mihaela Dincă)