Conferința Ministerială a Forumului Salzburg începe marți la București. Aici se vor discuta despre consecințele agresiunii ruse din Ucraina, dar și despre crizele suprapuse de migrație.
Vor fi prezenți reprezentanți de rang înalt din nouă țări membre UE, precum și din șapte state din imediata vecinătate. Evenimentul are loc la București, în contextul în care România deține președinția Forumului de la Salzburg.
Înalți oficiali din nouă țări UE vin la București
Lucrările Conferinței Ministeriale a Forumului Salzburg încep marți după-masă. Pe lângă oficialii de rang înalt din nouă țări membre UE vor fi prezenți și oficiali din Comisia Europeană și din cele mai importante agenții europene, formate regionale și organizații internaționale.
Alături de aceștia vor fi și oficiali din șapte state din imediata vecinătate a Uniunii.
Evenimentul are rolul de a coagula la nivel strategic și politic poziții comune ale statelor, în baza propunerilor experților care în ultimele luni s-au întâlnit și au discutat pe diverse teme.
Au vorbit despre protecția martorilor, protecția civilă, precum și despre protecția cooperării polițienești, a managementului frontierelor și a azilului.
La București vor fi abordate subiecte care vizează managementul consecințelor războiului dus de Rusia în Ucraina, gestionarea crizelor de migrație suprapuse, dar și măsuri concrete pentru menținerea securității și a stabilității în Republica Moldova și în Balcanii de Vest, informează Mediafax.
Ce reprezintă Forumul de la Salzburg
În semestrul II 2022, România, prin Ministerul Afacerilor Interne, asigură Președinția Forumului Salzburg, mecanism regional de consultări politice şi cooperare multilaterală. Acesta a fost creat în luna iulie a anului 2000 şi reuneşte, în prezent, miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Președinția Forumului este preluată prin rotație de către statele membre pentru perioade de câte șase luni.
Astfel, miniștrii de interne se întâlnesc bianual în cadrul Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg, prilej cu care se adoptă o Declarație comună. Conferința ministerială este în mod tradițional urmată de întâlnirea Grupului Prietenilor Forumului Salzburg din Balcanii de Vest și din Republica Moldova, potrivit mai.gov.ro.