Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit, astăzi, în mod drastic estimările de creştere pentru cele şapte state din Europa de Sud Est, până la 1,6% faţă de 3,7% în urmă cu trei luni.
Creşterea economică va fi de două ori mai mică, pe motiv că există îngrijorări în special pentru România, Serbia şi Albania din cauza expuneriilor pe Grecia, informează Financial Times, transmite Agerpres.
BERD a avertizat că o agravarea crizei din zona euro, în special un eventual eşec în a împiedica extinderea ei la statele mari din zona euro cum este Italia, ar putea provoca un şoc mai sever decât cel din 2008-2009. În acest caz, guvernele naţionale ar putea limita capacitatea grupurilor bancare de a-şi sprijini subsidiarele din Europa de Est.
"Acest lucru ar putea conduce la o inversare substanţială a fluxurilor bancare şi la o diminuare masivă a creditului în regiune, cu consecinţe severe asupra activităţii economice", a avertizat BERD în ultimul său raport trimestrial.
Cât va fi creşterea economică în România
Pe ansamblu, în cele 29 de state în care investeşte, BERD mizează în 2012 pe o creştere de 3,2% în scădere faţă de un avans de 4,4% prognozat în urmă cu trei luni.
În luna iulie a acestui an, BERD a revizuit în creştere prognozele pentru România în 2011 la 1,9%, de la 1,8%, dar a lăsat nemodificată, la 3,8%, estimarea de avans economic pentru 2012.
Autorităţile române, dar şi reprezentanţii FMI prognozează pentru România o creştere economică de 1,5% în acest an.
Înfiinţată în 1991, BERD se află în proprietatea a 61 de state şi a două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii). Banca a investit în 2010 o sumă record de nouă miliarde de euro, faţă de 7,8 miliarde în 2009, şi anticipează să realizeze un profit de un miliard de euro. BERD intenţionează ca, în 2011, să menţină un nivel al investiţiilor de 8-9 miliarde de euro.