CRIZA UCRAINEANĂ în spațiu. SUA vs RUSIA, de data aceasta pe Stația Spațială Internațională
- Simona Mătieș
- 18 mai 2014, 16:53
Chiar și în timpul conflictului rece și aL antagonismului din anii ”80, SUA și Rusia au reușit să găsească o cauză comună: explorarea spațiului cosmic. În iulie 1975, ambele țări au sărbători primul zbor comun în spațiu, când navele Apollo și Soyuz au ajuns pe orbita Pământului, astronauții și cosmonauții au zâmbit pentru camerele de filmat în timp ce-și strângeau mâinile.
Dar acum spiritul cooperării se pare că a murit, comentează publicația britanică The Independent, amintind că Stația Spațială Internațională - laboratorul de 150 de miliarde de dolari, care este divizat fizic de-a lungul liniilor Războiului Rece - a devenit un teren de război între politicienii americani și ruși.
Disputa a început în aprilie, când un memoriu al NASA a arătat că agenția a suspendat toate contactele cu guvernul rus din cauza „continuei încălcări a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.
Deși implicarea guvernului american nu a fost explicită, decizia agenției spațiale se presupune că avea aprobarea Casei Albe și a Departamentului de Stat. De altfel, restricțiile la export, mai exact „produse de înaltă tehnologie pentru apărare sau servicii în domeniu” au confirmat intențiile SUA de a sancționa industria spațială rusească.
Totuși, rămâne un sector în care agenția spațială rusească, Roscosmos, rămâne suverană: transportul.
După retragerea Navetei Spațiale în 2011, SUA s-a bazat exclusiv pe rachetele rusești pentru a ajunge în spațiu, mai exact pe rachetele Soyuz, urmașe ale celor folosite în misiunea din 1975, pentru a-și duce și aduce astronauții de pe stația spațială .
Săptămâna trecută, vicepremierul Dmitri Rogozin a spus că Moscova a fost „foarte îngrijorată în legătură cu continuarea dezvoltării proiectelor de înaltă tehnologie, având un partener pe care nu se poate baza, cum sunt SUA” și a declarat că țara va respinge planurile americanilor de a folosi ISS după planificarea „retragerii” stației, în 2020.
Pe lângă faptul că plătește Rusiei 71 de milioane de dolari pentru privilegiul de a trimite un singur astronaut pe Stația Spațială Internațională, Pentagonul se bazează doar pe rachetele rusești RD-180, pentru propriile lansări, din rezerva actuală care mai este valabilă doi ani și nu va mai putea fi utilizată dacă Roscosmos continuă să vândă motoare conform noilor sancțiiuni, astfel încât „nu pot fi folosite să lanseze sateliți militari”.
Toate aceste amenințări și dispute îi vor obliga pe americani să-și dezvolte din nou propriile capacități, astfel încât să devină complet autonomi în acest domeniu, precizează sursa citată.