Ce trebuie făcut pentru salvarea Europei, varianta FMI

Scăderea presiunii puse asupra băncilor şi asupra gospodăriilor reprezintă unul din primii paşi care trebuie făcuţi pentru a redresa actuala situaţie delicată a Europei, a afirmat Christine Lagarde, director general FMI, citată de Reuters.

Cei patru mari paşi care trebuie făcuţi, în viziunea Lui Lagarde, sunt repararea, reforma, rebalansarea şi reconstrucţia. Dintre măsurile care trebuie luate, în primul pas, sunt scăderea presiunii puse asupra băncilor şi gospodăriilor. Totodată, ţările dezvoltate au nevoie de un plan credibil, pe termen mediu, de reducere a datoriilor publice.

În plus, o consolidare fiscală prea rapidă ar ameninţa crearea de noi joburi şi dezvoltarea economică. Lagarde atrage însă atenţia că, deşi unele ţări au mai mult spaţiu pentru a implementa o consolidare fiscală mai lentă, altele nu au acest privilegiu. Reforma, pas esenţial

Al doilea pas, reforma, are ca prioritate sectorul financiar. Astfel, trebuie făcute mai multe pentru a acoperi găurile existente între diversele sisteme financiare şi a preveni acţiunile de arbitraj. În plus, trebuie inclusă şi dimensiunea socială în această operaţiune, în special nevoia de a identifica sursele de creştere economică capabile să creeze locuri de muncă, aspect important mai ales pentru generaţiile tinere.

Al treilea pas, rebalansarea, are două sensuri principale. Primul presupune mutarea cererii înapoi către sectorul privat, unde este suficient de puternic pentru a suporta presiunea, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent, potrivit directorului FMI. Al doilea sens presupune mutarea cererii pe plan global din cadrul ţărilor cu deficit extern către cele care au surplus de cont curent. Ultimul pas este cel al reconstrucţiei. Multe ţări, inclusiv cele cu un nivel scăzut al veniturilor, au nevoie să-şi reconstruiască strategiile economice pentru a se proteja mai bine împotriva furtunilor. Această măsură va oferi spaţiu de manevră mai mare pentru investiţiile publice care vor fundamenta creşterea economică.