Leul a continuat să se deprecieze şi la cursul oficial, reflectând parcursul de pe piaţa valutară interbancară. BNR a anunţat, astăzi, un curs de 4,6481 lei pentru un euro, leul marcând o depreciere masivă după cotaţia oficială de ieri de 4,6097 lei/euro.
Numai în această săptămână, în cinci zile de tranzacţionare, leul a pierdut la cotaţia oficială 2% din valoare, raportat la euro.
Vestea proastă este că, pe piaţa valutară interbancară, moneda naţională continuă să piardă teren şi după anunţarea cursului oficial. Astfel, limita maximă atinsă astăzi de euro a fost de 4,6536 lei/euro. La ora 13.13, un euro se tranzacţionează la 4,6498 lei/euro, la limita pragului de 4,65 lei/euro.
UPDATE 13.02. Leul a pierdut teren şi în raport cu dolarul american. Cursul oficial de astăzi este de 3,7972 lei/dolar, în creştere cu 4,44 de bani faţă de cotaţia de ieri. Totuşi, cursul este încă departe de minimul istoric al leului în raport cu dolarul SUA. Limita de jos a fost atinsă printr-un curs de 3,8343 lei/dolar, înregistrat pe data de 24 iulie, atunci când a fost marcat şi precedentul minim al leului în raport cu euro.
Deprecierea a fost sensibilă şi faţă de francul elveţian. Astfel, românii care au credite în această monedă şi trebuie să-şi plătească rata se vor raporta la cursul de astăzi de 3,8695 lei/franc, în creştere cu 3,4 bani faţă de ieri.
Amânarea luării unei decizii privind referendumul desfăşurat pe 29 iulie de către Curtea Constituţională nu face decât să menţină neliniştea în piaţă. Un prim efect al îngrijorărilor se poate vedea pe piaţa valutară interbancară, unde leul continuă să se deprecieze masiv în raport cu euro. Cursul variază în jurul valorii de 4,65 lei/euro.
UPDATE 12.39. Leul continuă să se deprecieze puternic. Cursul la care este cotat un euro pe piaţa interbancară este la această oră de 4,6459 lei. Ceva mai devreme, cursul ajunsese la 4,6492 lei/euro, fiind aproape de următorul prag de 4,65 lei/euro.
UPDATE 11.36. Leul nu dă semne de apreciere. Cursul se menţine, în continuare, peste 4,6 lei/euro. Maximul zilei de astăzi pentru euro pe piaţa valutară interbancară a fost o cotaţie de 4,6434 lei.
UPDATE 9.49. Moneda naţională se depreciază masiv. În doar câteva minute, cursul a trecut şi de 4,64 lei/euro. Perspectivele pentru cursul oficial sunt sumbre.
Trecând de nivelul de 4,64 lei/euro, putem vorbi deja de un nou minim istoric al leului, cel puţin pe piaţa interbancară. Cel mai mic nivel al leului a fost înregistrat pe data de 24 iulie, când cursul oficial al BNR a fost de 4,6397 lei/euro.
UPDATE 9.35. La această oră, cursul valutar a trecut deja şi de pragul de 4,63 lei/euro. Un euro se tranzacţionează pe piaţa valutară interbancară la 4,6319 lei, iar cursul are tendinţa să depăşească şi acest nivel.
Astăzi, la ora 8.15, un euro se tranzacţiona la 4,6216 lei.
Cursul oficial anunţat ieri de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,6097 lei pentru un euro. În aceste condiţii, este foarte probabil ca şi cotaţia oficială de astăzi să prezinte o depreciere a monedei naţionale faţă de cea europeană.
Apreciere masivă, urmată de depreciere
Leul s-a apreciat puternic în prima zi a acestei săptămâni, imediat după desfăşurarea referendumului, indicând o speranţă a pieţelor financiare că tensiunile politice vor lua sfârşit. Din păcate, nu s-a întâmplat aşa, criza politică urmând să se prelungească cel puţin până la jumătatea lunii august, când Curtea Constituţională a României îşi va da verdictul asupra referendumului.
Efectul incertitudinii asupra leului a fost direct şi imediat: începând de marţi, moneda noastră a intrat din nou pe o tendinţă de depreciere. În doar patru zile, de la debutul săptămânii şi până ieri, la cursul oficial leul pierduse circa 1,2%.
Tensiunile interne sperie investitorii. Isărescu: o detensionare ne-ar ajuta mult
Potrivit analiştilor financiari, în prezent, cursul valutar este supus unor presiuni venite din două părţi: criza datoriilor suverane din zona euro şi situaţia politică internă.
"Întrucât nu vedem în săptămânile viitoare o calmare a situaţiei financiare europene, suntem în faţa unor decizii majore pe care le vor lua în perioada următoare, probabilitatea este mare ca presiunile să continue şi, în consecinţă, o clarificare, o detensionare a situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar reveni încrederea investitorilor", a spus ieri guvernatorul Mugur Isărescu.
CITIŢI ŞI:
- Semnalele de alarmă din economie
- Mugur Isărescu: Europa nu se va calma. Detensionarea situaţiei politice interne ne-ar ajuta
- Ţara ardei, politicienii se ceartă. Cele mai grave efecte economice ale crizei politice
- Cum s-a prăbuşit leul după suspendare
- Leul se depreciază masiv! Cursul a trecut din nou de 4,6 lei/euro