O criză a orezului se va declanșa la nivel mondial ca urmare a unei măsuri luate de guvernul Indiei. Interzicerea exportului, ca urmare a creșterii prețului, va afecta sute de milioane de oameni.
O interdicție parțială a exporturilor de orez din India a declanșat temeri cu privire la o criză globală în disponibilitatea alimentului de bază pentru o mare parte a lumii, în special Asia. Orezul, o sursă crucială de hrană pentru peste trei miliarde de oameni, reprezintă o mare parte din exporturile Indiei, 40% din exporturile globale. Interdicția vizează în mod specific orezul alb non-basmati, care constituie aproape jumătate din exporturile de orez ale țării.
Această măsură a fost luată ca răspuns la o creștere cu 11,5% a prețului orezului în India în ultimul an, iar guvernul speră că interdicția va duce la scăderea prețurilor și îmbunătățirea disponibilității pe plan intern. Cu toate acestea, această decizie a generat preocupări cu privire la posibilele deficite și creșteri de prețuri în alte părți ale lumii care depind de importurile de orez din India.
Harsh Singla, proprietar al unei plantații orez, aflat la a treia generația de cultivatori din India, a exprimat incertitudine și temerea de pierdere unor venituri din cauza interdicției. El crede că alte factori, precum costurile cu forța de muncă, contribuie la creșterea prețurilor și pune la îndoială eficacitatea interdicției în controlul prețurilor pe piața internă. Mai mult, interdicția va afecta țările importatoare care depind în mare măsură de importurile de orez din India, susține SkyNews.
Criza orezului va afecta milioane de oameni
Aprovizionarea globală cu alimente a fost deja afectată din cauza războiului din Ucraina. Rusia a bombardat depozitele și s-a retras din acordul intermediat de ONU pentru a permite Ucrainei exportul de cereale prin Marea Neagră, alimentând noi temeri cu privire la o criză iminentă pentru cei aflați în nevoie urgentă.
ONU a avertizat că există deja 362 de milioane de oameni din întreaga lume care au nevoie de hrană și ajutor umanitar. Coordonatorul umanitar al ONU, Martin Griffiths, a declarat: "Pentru mulți dintre acei 362 de milioane de oameni, nu este vorba de tristețe sau dezamăgire. Este vorba de o amenințare la adresa viitorului lor și al viitorului copiilor și familiilor lor. Ei nu sunt triști. Sunt furioși. Sunt îngrijorați. Sunt îngrijorați. Unii vor înfometa. Unii vor muri de foame. Mulți ar putea să moară."
Decizia guvernului Indiei de a impune interdicția vine în contextul creșterii criticilor privind presiunea inflaționistă asupra veniturilor gospodăriilor, inclusiv a creșterii alarmante a prețurilor la alimente. Cu mai puțin de un an până la alegerile generale, guvernul indian nu este dispus să mai ia măsuri nepopulare. Cu toate acestea, nesiguranța globală în privința prețurilor și disponibilității alimentelor poate veni cu un cost pentru cei mai vulnerabili dintre cei din unele dintre cele mai sărace țări din lume.