Criza nu a trecut: economia mondială îşi reduce creşterea în 2011

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează că economia mondială îşi va atenua ritmul de creştere în acest an la 4,5%, faţă de 5% înregistrat în 2010.

Astfel, economiile avansate vor înregistra o creştere de 2,5% în 2011, cu 0,5 puncte procentuale mai mică decât anul trecut, în timp ce economiile emergente şi dezvoltate vor creşte cu 6,5% în acest an, faţă de 7,75% în 2010, afirmă experţii FMI în cadrul Raportului asupra economiei statelor din emisfera de vest, publicat astăzi, potrivit Agerpres.

Autorii raportului avertizează că riscul unei duble recesiuni s-a redus pentru SUA, dar se menţin o serie de alte vulnerabilităţi. După o creştere de 2,8% în 2010, economia americană şi-a încetinit ritmul de dezvoltare, influenţată şi de tensiunile din pieţele financiare create de criza datoriilor suverane din Europa.

Piața imobiliară din SUA, blocată în continuare

Un alt risc este cel al preţurilor la locuinţe, care ar putea scădea mai mult decât s-a estimat iniţial. Piaţa imobiliară din SUA rămâne la un nivel scăzut, din cauza numărului mare de locuinţe oferite la vânzare, ceea ce împiedică relansarea construcţiilor.

"Revenirea economiei din SUA nu a reuşit să producă şi o relansare semnificativă pe piaţa muncii", mai constată experţii FMI. Şomajul pe termen lung în SUA rămâne aproape de nivelul maxim, deşi rata şomajului a scăzut la 8,8% în martie 2011, faţă de cota maximă de 10,1%. De altfel, un sondaj recent arată că 57% dintre americanii chestionați sunt nemulțumiți de felul în care președintele SUA, Barack Obama, gestionează economia. Una dintre marile probleme cu care se confruntă Obama este scumpirea tot mai mare a carburanților.

Canadienii își diminuează consumul

Spre deosebire de SUA, revenirea Canadei a fost "relativ rapidă", apreciază experţii FMI. PIB-ul a crescut cu 3,1% în 2010, după ce a scăzut cu 2,5% în 2009, urmând să atingă 2,8% pentru 2011.

"Creşterea cererii interne va încetini, situaţia veniturilor gospodăriilor fiind tensionată şi stimulii fiscali fiind retraşi", se arată în raportul menţionat.

Autorii studiului consideră că riscurile sunt în scădere în economia canadiană, dar printre cele care persistă se numără creşterea datoriei gospodăriilor.