Criza internaţională nu i-a descurajat pe străinii amatori de vânătoare să vină în România. Chiar dacă se simte o uşoară diminuare a interesului pentru partidele de vânătoare, acestea continuă să aducă bani frumoşi statului, după cum declară directorul general adjunct al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Balogh Sandor.
Acesta a declarat astăzi, la Sfântul Gheorghe, că venitul anual obţinut de pe urma partidelor de vânătoare ajunge până la 16 milioane de lei. Cu toate acestea, cheltuielile anuale ale Romsilva cu administrarea fondurilor de vânătoare urcă până la 15 milioane de lei.
Şi în acest an Romsilva se aşteaptă să obţină venituri frumoase, chiar şi în contextul crizei. Pentru a promova partidele de vânătoare în România, Balogh Sandor a mai precizat că Romsilva, care deţine 522 de fonduri de vânătoare, va demara o campanie "agresivă" prin care să popularizeze vănătoarea. ''Avem o faună bogată, un relief bogat cum nu există oriunde în Europa, iar preţurile de vânătoare sunt destul de accesibile'', a mai precizat acesta. Vânătoarea în România, un sport exclusivist
La o astfel de partidă de vânătoare organizată în România a participat şi regele Juan Carlos al Spaniei.
În ceea ce priveşte preţurile, acestea nu sunt accesibile oricui. Cele mai scumpe partide de vânătoare se organizează pentru ursul brun. Un vânător plăteşte între 5.000-7.000 de euro, în această sumă fiind inclusă atât organizarea partidei de vânătoare, cât şi trofeul.
Mai accesibile sunt însă mistreţii, cerbii, căprioarele şi caprele negre, acestea fiind, de altfel, şi speciile care se vânează cel mai des în România. Unul dintre judeţele care atrage cei mai mulţi străini este Covasna. Aici se organizează în fiecare an festivaluri vânătoreşti, în ideea de a promova turismul cinegetic şi de a atrage pasionaţi ai vânătorii.
De la 8 euro, la 7.000 de euro, o partidă de vânătoare
Anul trecut, tariful de împuşcare pentru un trofeu de capră neagră oscila între 1.100 - 2.800 de euro, în funcţie de exemplar. Chiar dacă vânătorul doar rănea prin împuşcare un astfel de animal şi nu reuşea să-l recupereze, trebuia să plătească 1.000 de euro, iar tariful pentru un foc greşit era de 125 de euro. Organizarea acestei partide de vânătoare de capră neagră era tarifată în 2009 cu 20 de euro/vânător, sumă care cuprindea şi serviciul de asistenţă tehnică acordat de un specialist în vânătoare şi transportul în cadrul terenului de vânătoare.
Cele mai ieftine partide de vânătoare sunt pentru păsări (între 8 şi 100 de euro). Cocoşul de munte valorează 1.000 de euro. Pentru un iepure se plăteşte 25 de euro, tariful la vulpi variază între 25-30 de euro, pe exemplar, iar pentru un trofeul de blană al unui lup preţul este între 400-500 de euro. Factura emisă străinilor mai include şi 22 de euro pe zi pentru un translator. Închirierea unei puşti oscilează de la 25 la 30 de euro, iar transportul asigurat de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva este de aproape 10 euro/oră.