CRIZA LIBIANĂ: Forţele aliate în Marea Mediterană

Baze aeriene şi navale, avioane, portavioane, alte nave de război şi chiar submarine ar putea participa la efortul aliaţilor internaţionali în intervenţia din Libia, care va aplica prevederile rezoluţiei ONU.

Printre capacităţile militare ale statelor NATO (care vor participa la intervenţia din Libia) în zona Mediteranei trebuie menţionate următoarele:

FRANŢA

- Bazele militare aeriene franceze din Orange şi Istres, în sudul ţării, şi cea din insula Corsica vor fi cel mai probabil folosite în operaţiuni. Francezii dispun de avioane Rafale şi Mirage, dar şi de aeronave AWAKS destinate misiunilor de supraveghere. - Portavionul francez Charles de Gaulle se află în portul Toulon de la Mediterana, gata să plece spre Libia, unde ar putea fi sprijinit de trei fregate şi un submarin.  

MAREA BRITANIE

- În afară de bazele de pe teritoriul ţării, britanicii dispun de o bază aeriană în Akrotiri, Cipru, care ar putea fi folosită de avioanele Tornado şi Typhoon Eurofighter. Britanicii au un număr de avioane de recunoaştere şi în Malta. - Marea Britanie are în prezent 2 fregate în Mediterana - HMS Cumberland şi HMS Westminister. Nu este sigur dacă acestea vor fi folosite în intervenţie, Ministerul Apărării a anunţat în orice caz că ia în calcul posibilitatea de a trimite în zonă şi distrugătoare.

STATELE UNITE   - SUA ar putea dispune de o prezenţă puternică aeriană şi navală la Gaeta, la nord de Napoli. Gaeta este sediul Flotei a şasea Americane, care deţine controlul asupra operaţiunilor din Mediterana şi Africa. - O prezenţă importantă aeriană americană la Sigonella, în Sicilia, la o bază găzduită şi operată de Italia. Baza ar putea fi folosită şi de Canada, care şi-a arătat disponibilitatea de a trimite şase avioane CF-18. - În jur de 40 de aeronave americane F-16 sunt staţionate la Aviano - Prezenţa mai multor nave militare americane a fost anunţată în regiune, în ultimele zile. Printre acestea: USS Kearsarge, o navă de asalt din clasa Wasp, care poate purta avioane şi elicoptere, USS Ponce, o navă de transport pentru trupe şi echipament militar, USS Barry, un distrugător şi USS Providence, un submarin din clasa Los Angeles. Surse militare americane au precizat că în Mediterana sunt acum trei submarine, gata să participe la operaţiuni. - În Marea Roşie se afla de curând portavionul USS Enterprise, care poartă avioane F-18 şi ar putea, în caz de nevoie, să traverseze canalul Suez pentru a trece în Mediterana. Vezi aici o hartă interactivă realizată de The Guardian cu forţele NATO la Mediterana.

La operaţiuni ar mai putea participa:

- Danemarca, care a anunţat că va trimite 6 avioane F-16 şi unul de transport către o bază din sudul Europei. - Norvegia, care şi-a pus la dispoziţie aeronavele F-16 şi de transport, Hercules. - Italia şi-a anunţat participarea activă la intervenţie, în primul rând prin punerea la dispoziţie a numeroaselor baze aeriene bine poziţionate. - Polonia îşi va pune la dispoziţie avioanele de transport, iar Spania alte "mijloace navale şi aeriene", au anunţat guvernele celor două ţări.

ŢĂRILE ARABE

- Arabia Saudită, Emiratele Unite Arabe şi Qatar vor participa cel mai probabil la intervenţie. - Arabia Saudită dispune de avioane Eagle, Tornado şi Typhoon, Emiratele Unite dispun de avioane F-16 şi Mirage, Qatar-ul de avioane Mirage Surse: Reuters, Guardian