Criza le lasă pe mamele şomere la mâna statului

Rămase fără joburi după ce firmele la care lucrau au dat faliment, multe dintre tinerele mame vor fi nevoite să se mulţumească şi cu indemnizaţia redusă acordată de autorităţi.

Mare parte dintre mamele afectate de reducerea indemnizaţiei de creştere a copilului - ce ar urma să fie aplicată de la 1 iunie, după cum a anunţat executivul - rămân fără alternativă şi vor fi obligate să se mulţumească şi cu puţinii bani oferiţi de autorităţi.

Motivul: „lovite” de criză, firmele la care lucrau au dat faliment în ultimul an, aşa că femeile nu mai au unde să se întoarcă la muncă.

„Potrivit legii, şi mamele pot opta - în baza contribuţiei din ultimul an de activitate - pentru indemnizaţia de şomaj. Aceasta din urmă nu e însă o alternativă, în condiţiile în care valoarea ei nu ajunge nici măcar la cea a indemnizaţiei minime de creştere a copilului, de 600 de lei”, au explicat specialişti în Dreptul Muncii.

Legislaţie neclară

În plus, în afara nenumăratelor drumuri pe care mamele le au de făcut pentru a obţine ajutorul de şomaj, legea românească nu conţine prevederi clare legate de astfel de situaţii.

„Se pare că legiuitorului român i-a fost greu să anticipeze criza. E posibil ca unii funcţionari să interpreteze altfel legea şi să nu le acorde acest ajutor înainte de încheierea concediului de maternitate”, avertizează juriştii.

Potrivit acestora însă, chiar şi în lipsa unor prevederi clare, mamele şomere trebuie să ştie că au dreptul la un ajutor de 75% din salariul minim pe economie, la care se adaugă, între 3% şi 7% din suma cu care au contribuit la buget înainte de naşterea copilului.

LEGISLAŢIE

„Firma la care lucram s-a desfiinţat. Ce fac?”

„Firma la care lucram a dat faliment între timp. Ce fac? Unde să-mi găsesc un loc de muncă în perioada asta de criză? La asta nu s-au gândit guvernanţii când au spus că, în cazul în care nu ne convine indemnizaţia tăiată, ne putem întoarce la muncă”, spune Alina, una dintre mămicile nemulţumite de măsurile de austeritate anunţate de autorităţi.

O altă tânără îi ţine isonul: „Eu nu am cum să mă întorc la serviciu pentru că, atunci când am plecat, m-am înţeles cu patronul că voi sta acasă doi ani. Aşa că el a adus pe altcineva să-mi ţină locul, în baza unui contract de muncă valabil doi ani, pe care acum nu-l poate anula. Nu ştiu ce o să fac”.

Juriştii au găsit însă soluţiile. „Legea prevede că părintele care a decis să stea acasă cu copilul până când acesta împlineşte 2 ani are rezervat locul de muncă şi, în plus, nu poate fi concediat pe motive disciplinare timp de şase luni de la revenirea la job.

„În mod normal, mama ar trebui să se întoarcă la serviciu atunci când vrea să întrerupă concediul de maternitate şi să primească înapoi postul avut. Dacă acela nu mai e disponibil, trebuie să i se acorde un post corespunzător pregătirii şi să fie plătită cu acelaşi salariu primit şi înainte de concediu”, explică Ovidiu Jurca, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, jurist de profesie.

Ajutor de şomaj cu acte de la Registrul Comerţului

Cât despre mamele rămase fără job, acestea pot cere ajutorul de şomaj, pe baza cărţii de muncă şi a unor acte eliberate de Registrul Comerţului, care atestă că societatea la care erau angajate s-a închis.

„O mamă aflată în această situaţie va trebui să-şi ridice Cartea de Muncă de la angajator sau de la Camera de Muncă. Apoi va trebui să obţină şi actele de la Registrul Comerţului, care atestă că firma la care lucra s-a închis. Va avea puţin de umblat, dar asta e. Va putea obţine ajutor de şomaj pentru cel puţin şase luni”, conchide Jurca.

„Mamele pot opta oricând pentru şomaj, în baza contribuţiei din perioada de activitate“, SILVIU BIAN, preşedintele Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă