Criza ieftineşte casa în regie proprie

Cei care vor să se mute în propria locuinţă o pot face la preţuri cu 30% mai mici faţă de 2008. Investiţiile în construcţii pot fi foarte avantajoase în această perioadă, spun specialiştii.

În primul rând, datorită preţului. Terenurile s-au ieftinit cu 40-50%, la fel ca o parte din ma te rialele de construcţii, iar muncitorii sunt numeroşi şi mai puţin pretenţioşi. În aceste condiţii, ridicarea unei case poate fi cu până la 30% mai ieftină faţă de anul trecut, estimare ce ia în calcul atât micile scumpiri şi ieftinirile, cât şi nivelul taxelor, rămas constant. Unele produse de import sunt uşor mai scumpe, din cauza deprecierii leului faţă de euro. Mai mult, este mai ieftin să construieşti o casă decât să cumperi una de-a gata.

Investiţia e profitabilă pentru cei care au făcut un credit în 2008, dar şi pentru cei care vor să se înscrie în programul „Prima casă”, prin care guvernul garantează obţinerea unui împrumut de 60.000 de euro în condiţii avantajoase. Mâna de lucru mai ieftină

Lipsa finanţării a pus pe butuci peste jumătate dintre şantierele mari din ţară, iar frica pierderii locului de muncă i-a făcut pe mulţi să-şi amâne planurile.

Meseriaşii şi antreprenorii care, acum an, nu-şi mai vedeau capul de treburi sunt dispuşi să lase şi 20-30% din preţ. Nu doar criza, ci şi surplusul de ofertă de locuinţe „la cheie” ar fi principalele cauze, potrivit lui Florin Pavel, de la Kasta Construct.   În lipsa investiţiilor de proporţii, lucrătorii din construcţii, mari şi mici, se luptă pentru clientul pe care îl mai serveau independenţii. Este vorba despre particularul care-şi doreşte o casă tip vilă în zonele periferice ale marilor oraşe sau în localităţile limitrofe, spun cei de la Brick&Wood.   Casa de 40.000 de euro

Criza nu împiedică o familie din Iaşi să-şi îndeplinească visul de a se muta în propria casă. La fine le lui 2008, soţii Sorescu au obţinut un credit cu ipotecă de 40.000 de euro, iar la începutul acestui an au găsit un teren (523 mp) cu 35 de euro/ mp, în Bucium, cu utilităţi.

„Casa are parter şi mansardă, trei dormitoare, două băi, o bucătărie şi o sufragerie - suprafaţa utilă e de 120 mp”, spune Liviu Sorescu. Terenul şi actele i-au costat 20.000 de euro. Muncitorii le cer pentru casa „la roşu” (doar pereţii şi acoperişul - n.red .) 18.000 de euro (materiale şi manoperă).

Mai au de plătit arhitectul (3.000 de lei), dirigintele de şantier (4.000 de lei), ridicarea topo (650 de lei), studiul geo şi de stabilitate (1.000 de lei) şi avize de la regii (2.500 de lei). Pentru a termina casa, mai trebuie bani pentru acoperiş (15.000 de lei), tencuitori (20-25 de lei/mp pentru tencuit grosier, finisaj, glet şi var lavabil), termoizolaţi e (6.000 de lei), racorduri pentru u ti lităţi şi instalaţia electrică (12.000 de lei) şi de gaz (16.000 de lei) şi instalaţia sanitară - alţi 12.000 de lei). (Au contribuit Lorena Papamanci şi Maria Craus) LOCUINŢĂ ÎN REGIE PROPRIE

Preţ mai mic, dar mai multă bătaie de cap   AVANTAJE. Cei care aleg să-şi construiască locuinţa în regie proprie au toate şansele ca rezultatul final să fie cel dorit, dacă urmează toţi paşii necesari. Cel mai mic preţ pe care îl pot plăti pe metru pătrat este de circa 350 de euro, inclusiv TVA, spun constructorii. Preţul depinde şi de forţa de muncă aleasă - cu echipele de muncitori, preţul este mai mic, (30-40 de euro/mp), dar şi riscurile investiţiei sunt destul de mari.

Fără să ofere garanţii de 100%, firma poate cere un tarif dublu pentru aceeaşi lucrare. În schimb, poate prelua şi alte sarcini, cum ar fi proiectarea. Viitorii proprietari se pot implica activ în alegerea materialelor şi le pot achiziţiona personal, pentru a se asigura că sunt de cea mai bună calitate.

Un alt avantaj al construcţiei „în regie proprie” este acela că plăţile se pot face eşalonat, în funcţie de disponibilitatea financiară. Dacă imobilul a fost ridicat „la roşu”, proprietarii pot alege oprirea construcţiei până vor avea bani pentru a continua. DEZAVANTAJE. Pentru a fi sigur că lucrările se desfăşoară conform planurilor, beneficiarul trebuie să urmărească desfăşurarea acestora şi să se priceapă la construcţii.

Altfel, trebuie să angajeze un diriginte de şantier, ceea ce implică şi costuri mai mari. „Mulţi dintre cei care se laudă cu preţuri mici de construcţie au realizat clădiri improprii ce au consumuri uriaşe de energie şi sunt predispuse la igrasie”, avertizează arhitectul Dan Popescu.

Pe lângă eventualele greşeli de construcţie, timpul investit şi costurile care pot creşte de la o zi la alta, o provocare ce le poate cauza stres viitorilor proprietari este obţinerea autorizaţiilor de construcţie. Unii pot lăsa acest lucru în seama celor mai pricepuţi, fapt care presupune alte costuri.

LOCUINŢĂ LA CHEIE Are piscină în apropiere şi paznic, dar şi un preţ cam piperat

AVANTAJE. Poate semăna foarte mult cu visata „casă pe pământ” şi-l fereşte pe noul proprietar de stresul pe care-l presupune procesul de construcţie, infrastructura din zonă sau preţul materialelor de con strucţie.

Alegerea unui ansamblu rezidenţial presupune, pe lângă vila la cheie, şi existenţa unei piscine, a unui teren de tenis şi a unor servicii de pază şi întreţinere. În plus, vecinii sunt cam pe aceeaşi scară socială, ceea ce poate presupune şi formarea unei comunităţi.   DEZAVANTAJE. Preţul - majoritatea ofertelor se adresează unei clase sociale cu venituri peste medie, ceea ce face ca acestea să fie deocamdată inaccesibile pentru cei mulţi.

Mai exact, în zona Capitalei, preţurile pornesc de la 700 de euro/mp construit şi ajung la 1.000 de euro/mp. Asta înseamnă că o locuinţă de circa 150 mp costă, la promoţie, de la 120.000 de euro plus TVA. O altă problemă este aceea că ansamblurile rezidenţiale sunt amplasate, de obicei, la periferiile oraşului, în zone în care lipsesc principalele funcţiuni ale unei dezvoltări urbane, respectiv drumuri de acces, şcoli, grădiniţe, dispensare şi centre comerciale.   Aceste concepte s-au dezvoltat ulterior şi, în prezent, sunt încă la stadiul de şantier. Felul în care a fost realizată construcţia poate fi sursa multor bătăi de cap - există riscul ca, după ce muncitorii au plecat, noul proprietar să constate că finisajele au fost făcute doar pe jumătate.   În plus, au fost multe cazuri în care oamenii au constatat că, în locul terenului de tenis promis, a apărut o nouă casă, iar firma de întreţinere a complexului încasează sume consistente, deşi angajaţii acesteia nici nu prea vin la serviciu.

ÎN BUCUREŞTI

Cele mai ieftine suprafeţe, în cartiere

Terenurile din Bucureşti costă aproape la fel ca în 2006, spun specialiştii imobiliari. Preţurile la suprafeţele destinate construcţiei unei case au scăzut cu circa 40%.   De exemplu, în zona Băneasa- Siseşti, un teren care era anul trecut 400 de euro/mp, acum e în jur de 250 de euro/mp. Cei cu bugete mai mici pot achiziţiona, în Capitală, terenuri cu 100-150 de euro/ mp - în zona de Nord, de la centură până la lacul Griviţa, pentru cei cu bugete mici. În Titan şi Pipera, metrul pătrat este 100 de euro

Cele mai bune zone pentru a achiziţiona un teren cu scopul de a construi o casă în regie proprie sunt, în interiorul oraşului, zonele Bucureştii Noi, 1 Mai (Ion Mihalache) şi Floreasca. „Cei care-şi doresc să construiască o casă în regie proprie pot achiziţiona un teren la periferie, în Balta Albă, Drumul Taberei sau Pantelimon, cu aproximativ 100 de euro/mp”, spune Gloria Pascu - Broker/Owner Re/max Advantage.   Potrivit acesteia, la acelaşi preţ se găsesc terenuri şi în Pipera. În privinţa comunelor din afara oraşului, agenţii recomandă Baloteşti, Moara Vlăsiei şi Căldăruşani. Agenţii avertizează însă că suprafeţele cu preţuri foarte mici fie se vând pentru că proprietarul are nevoie de bani, fie utilităţile sunt la distanţă. „Cumpărătorii pot avea surpriza ca stră zile să nu fie asfaltate, iar zona să devină locuibilă 100% abia în următorii 5 ani”, avertizează un agent al Coldwell Banker. Promoţii la suprafeţe mari

Faţă de nivelul maxim, atins anul trecut, scăderea preţurilor terenurilor ajunge până la 70%. Această scădere e mai pronunţată la terenurile cu suprafeţe mari, unde, de exemplu, un teren de 30.000 mp în zona lacului Străulesti, cu PUZ şi proiect, era la 750 de euro/ mp, iar acum este la un preţ de 450 de euro/mp. Asta avantajează marile investiţii imobiliare.   ÎN ŢARĂ

Preţurile terenurilor au scăzut şi cu 50% Timişoara. Dacă anul trecut dezvoltatorii imobiliari cereau pe o casă „civilizată”, aşezată pe un teren de 500 de metri pătraţi, 180.000 de euro, acum au ajuns să vândă, cu 30-40 de procente mai ieftin, respectiv cu aproximativ 120.000 de euro. Şi preţul terenurilor a scăzut simţitor. Există exemple extreme chiar în zone rezidenţiale scumpe. La Dumbrăviţa, au existat cazuri de proprietari care, anul trexcut, cereau 95 de euro/mp de teren, iar acum au fost dispuşi să vândă cu doar 35 de euro/mp. (Georgeta Petrovici)   Alba-Iulia. Dacă în 2007 şi 2008, în zona „oraşului vechi”, preţul terenului era 200 de euro/ mp, anul acesta sunt oferte şi la 60 de euro/mp, cu condiţia să cumperi toată parcela de 500 mp. În zona Schit, preţul terenului a fost 45 de euro/mp în 2007, a sărit la 90-110 de euro/mp în 2008 şi a scăzut din nou la 45 de euro/mp în acest an. E drept, preţul acesta este valabil în zonele mai îndepărate de oraş, pentru că în zona care a devenit deja cartier de vile preţul terenului nu scade sub 70 de euro/ mp, dar aici toate utilităţile sunt la poartă. (Mihaela Moraru)

Hunedoara. Preţurile terenurilor au scăzut cu 40%-50% faţă de anul trecut. Dacă în perioada 2007-2008, într-o zonă bună a oraşului, terenurile se vindeau cu 60-70 de euro/mp, anul acesta, aceleaşi terenuri costă între 30 şi 40 de euro/mp. Firmele de construcţii au scăzut şi ele tarifele de manoperă, în medie cu 30%, însă preţurile materialelor de construcţii au rămas aceleaşi. (Ciprian Iancu)

CONTEXT. Oferta de terenuri este mare în comparaţie cu cererea Foto: EVZ

Ploieşti. Preţurile de pe piaţa imobiliară au scăzut cu aproape 40% în ultimul an. Cu 45.000 de euro, cât costă un apartament cu două camere într-o zonă bună a oraşului, îţi poţi construi o casă „la roşu” într-una dintre localităţile limitrofe. „Eu îi sfătuiesc pe clienţi să cumpere teren de casă în Blejoi, Bucov sau Păuleşti, localităţi aflate la câţiva kilometri de oraş, pentru că este mult mai ieftin.

În plus, impozitele sunt mai mici la ţară, iar proprietarul are acces la aproape toate utilităţile de la oraş”, explică Dan Oprea, patronul unei agenţii imobiliare din Ploieşti. Comparând preţul terenurilor, cele din comunele limitrofe sunt de zece ori mai mici decât în Ploieşti. De exemplu, un teren de 500 de mp în Blejoi costă 10.000 de euro, în timp ce în zona Sala Sporturilor Olimpia din cartierul Vest, aceeaşi suprafaţă costă 100.000 de euro. (Marius Nica) Mâine în  „Evenimentul zilei”

Preţul apartamentelor a scăzut datorită crizei economice. Află unde găseşti locuinţe ieftine şi ce e bine să cumperi - apartament vechi sau nou.