Strămutarea familiilor din localitatea Ocnele Mari, din judeţul Vâlcea, care locuiesc în zona de risc de lângă Câmpul I de sonde, a fost sistată din cauza lipsei de fonduri.
Lucrările la noile case au fost demarate acum două luni, cu o întârziere de mai bine de doi ani faţă de termenul prevăzut iniţial, însă constructorii nici nu au apucat să finalizeze toate fundaţiile când guvernul a anunţat că nu mai sunt fonduri.
În Ocnele Mari sunt 54 de familii ce trebuie urgent strămutate din cauză că tavanul cavernei din Câmpul I de sonde amenţă să se prăbuşească, iar cantitatea de saramură expulzată din subteran ar inunda zeci de gospodării.
Pentru diminuarea efectelor dezastrului, autorităţile au construit un dig de apărare, în spatele căruia s-ar putea putea acumula saramura expulzată. Însă, în chiuveta viitorului lac există câteva zeci de gospodării.
„Din cauza crizei din ultima vreme fondurile destinate construcţiei caselor pentru strămutaţi au fost sistate. Ni s-a spus că pentru maximum două luni. Dar pentru noi, orice întârziere măreşte riscul. Este o zonă cu probleme şi oamenii trebuie urgent scoşi de acolo. Sper să se gească soluţii şi întârzierea să nu fie mai mare”, spune Remus Georgescu, prefectul de Vâlcea.
„Or să înceapă să fure”
Investiţia se ridică la peste 10 milioane de lei. Pe de altă parte, primarul localităţii Ocnele Mari consideră că pierderile vor fi foarte mari dacă vor fi sistate lucrările.
„Oprirea investiţiei înseamnă dezmembrarea şantierului, or să înceapă să fure unii şi alţii, o să fie o nebunie. Nădăjduiesc că oamenii cu scaun la cap şi mintea limpede din guvern vor găsi soluţii să nu întrerupă finanţarea. O să facem potecă la uşa lor “, susţine primarul Petre Iordache.
Cele 54 de familii din Ocnele Mari sunt de-a dreptul înspăimântate de faptul că lucrările au fost oprite şi că, în orice moment, se pot trezi cu saramura în case.
„Ei au făcut digul şi după aia s-au gândit că suntem şi noi pe aici şi că suntem în pericol. Sunt oripilat şi exasperat de modul cum acţionează autorităţile române când la mijloc este vorba de bani mulţi şi de oameni. Au avut bani âînă acum să facă multe, însă nu a fost interes din partea lor”, consideră Nicu Smărăndescu, unul dintre localnici.
Zeci de case înghiţite de pământ
În 2001, oraşul Ocnele Mari a fost lovit de dezastru, când tavanul unei saline din Câmpul II de sonde s-a prăbuşit, iar în exterior a fost expluzată o cantitată urişă de saramură. Zeci de case au fost înghiţite de pământ, sute de persoane au fost evacuate, iar jumătate din oraş inundat. În subteranul aşezării se găsesc peste 30 de milioane de metri cubi de saramură, iar specialiştii în geologie avertizează că, dacă nu se i-au măsuri de protecţie a populaţiei, dezastrul din urmă cu opt ani se poate oricând repeta.
CITIŢI ŞI: Pericol de inundaţii la Ocnele Mari