Criza financiară a debarcat în Europa

Banca comericală britanică Bradford & Bingley va intra în proprietatea statului. Urmează grupul financiar belgiano-olandez Fortis.

Criza financiară mondială nu mai este doar un eveniment care se petrece cu precădere peste Ocean. Ieri, „ciuma“ financiară a făcut o victimă de proporţii în Europa. Banca comercială britanică Bradford & Bingley (B&B) va fi naţionalizată, iar activele acesteia vândute, scrie „BBC News“. Trezoreria britanică şi Autoritatea Pentru Servicii Financiare (FSA - Financial Services Authority) au luat această decizie după discuţii cu managerii băncii şi asigură clienţii că depozitele lor sunt în siguranţă. În ultimul an, preţul unei acţiuni B&B a scăzut dramatic, de la 300 de pence la circa 20 de pence. Mai mult, sâmbătă, clienţii şi-au retras în masă depozitele, lăsând banca în criză de lichidităţi.

Aceasta va fi cea de-a doua bancă britanică naţionalizată ca urmare a crizei, după Northern Rock, care a fost preluată de stat la începutul anului. Autorităţile vor negocia cu băncile interesate să cumpere activele B&B, o bancă cu peste 200 de sucursale şi cu credite în valoare de 50 de miliarde de lire sterline (63 de miliarde de euro), dintre care 41 de miliarde credite ipotecare. Printre cumpărătorii interesaţi se află banca spaniolă Santander, britanicii de la HSBC şi Barclays. Gigantul Fortis, în pericol

Toate privirile din piaţă sunt aţintite în acest moment spre o altă instituţie financiară europeană gigant. Grupul belgiano-olandez Fortis ar putea fi şi el naţionalizat, relevă Reuters, citând surse apropiate situaţiei. Informaţia a apărut şi în cercurile politice belgiene, dar nu a fost confirmată oficial. „În ultimele zile au existat mai multe întâlniri între autorităţile de reglementare, premier şi ministrul de finanţe, pe această temă“, a declarat sursa agenţiei.

Acţiunile grupului au pierdut peste 20% în cursul şedinţei de tranzacţionare de vineri, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani. Zilele trecute, oficialii Fortis încercau să înlăture îndoielile şi declarau că doresc să vândă active în valoare de circa 10 miliarde de dolari pentru a avea acces la o bază mai solidă de numerar, negând însă că ar avea probleme cu lichiditatea.

În Belgia, Fortis este cel mai mare angajator din sectorul privat, şi aproximativ jumătate din locuitorii ţării sunt clienţi ai băncii. Dacă va fi naţionalizat, Fortis va fi apoi vândut. Potenţialii cumpărători, grupul francez BNP Paribas şi cel olandez ING, sunt interesaţi doar de o preluare parţială a activelor instituţiei.

NEGOCIERI

Planul administraţiei Bush, aproape acceptat

Liderii Congresului american au declarat, ieri, că au ajuns la o înţelegere preliminară privind implementarea planului de salvare a pieţei financiare, care implică cheltuirea a 700 de miliarde de dolari din banii publici. Fondurile vor fi folosite pentru achiziţionarea instrumentelor financiare „toxice“, care au cauzat criza. „Am făcut progrese mari. Mai rămâne să lucrăm la detalii“, a declarat purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. O condiţie-cheie a democraţilor este limitarea plăţii de bonusuri către executivii firmelor vizate de plan. De cealaltă parte, republicanii doresc ca planul să includă şi un program de asigurare a instrumentelor ipotecare care vor fi achiziţionate de stat. Oponenţii proiectului spun că banii publici care vor fi folosiţi pentru a salva „afacerile bogaţilor“ sunt mai mulţi decât cei împrumutaţi statelor de Fondul Monetar Internaţional, de la înfiinţarea sa la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.