Portugalia a cerut ajutorul financiar al UE. Suma probabilă: 80 de miliarde de euro

Portugalia a cerut ajutorul financiar al UE. Suma probabilă: 80 de miliarde de euro

Guvernul portughez „a decis să adreseze o cerere de asistenţă financiară Comisiei Europene”, a anunţat aseară prim-ministrul portughez Jose Socrates în timpul unei alocuţiuni televizate, notează Agerpres. Este ceea ce analiştii financiari au estimat încă de anul trecut că se va întâmpla. Portugalia devine astfel a treia ţară din Zona Euro, după Grecia şi Irlanda, care apelează la fondul de salvare pus la dispoziţie de statele membre.

După ce a rezistat luni de zile la presiunile pieţelor, dar şi în faţa partenerilor săi europeni, Jose Socrates a justificat această cerere prin respingerea de către parlament a noului program de austeritate care, a spus el, „a agravat în mod dramatic situaţia financiară a ţării”. „Sunt ferm convins că ea se va agrava şi mai mult dacă nu se face nimic”, a adăugat Socrates, care a demisionat la 23 martie după ce a fost dezaprobat de parlament, deschizând calea alegerilor legislative anticipate, prevăzute la 5 iunie.

„După cum ştiţi, m-am luptat pe tot parcursul anului trecut să nu se ajungă aici. Respingerea programului de stabilitate şi creştere, precum şi criza politică au slăbit ţara”, reprezentând „o ameninţare reală asupra finanţării republicii, a sistemului bancar şi a economiei”, a declarat primul ministru demisionar. „Mi-am imaginat întotdeauna o cerere de ajutor extern ca pe o ultimă soluţie. A nu se lua această decizie ar implica riscuri pe care ţara nu şi le poate asuma”, a conchis el.

Comisia confirmă

Ne puteți urmări și pe Google News

„Prim-ministrul Portugaliei Jose Socrates l-a informat astăzi (miercuri, n.r.) pe preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso în legătură cu intenţia sa de a cere activarea mecanismelor de sprijin financiar” ale UE, a precizat Comisia. „Preşedintele Comisiei a asigurat că această cerere va fi examinată cât mai curând posibil... şi s-a declarat încrezător în capacitatea Portugaliei de a-şi depăşi dificultăţile actuale cu solidaritatea partenerilor ei”, a adăugat Comisia.

Analiştii au apreciat că suma necesară Portugaliei va fi de aproximativ 80 de miliarde de euro. Preşedintele Eurogrupului, primul ministru al Luxemburgului Jean-Claude Juncker, a evocat o asistenţă în valoare de 75 de miliarde de euro la ultimul summit european.

Comisia a dezminţit pe tot parcursul zilei orice negociere în vederea unui ajutor de urgenţă pentru Portugalia, care trebuie să ramburseze 4,252 de miliarde de euro la 15 aprilie şi 4,899 miliarde la 15 iunie. În acelaşi timp, Bruxelles-ul a reamintit că un astfel de sprijin nu ar putea fi acordat decât în schimbul unui program de ajustare bugetară.

Cererea Portugaliei urmează a fi discutată la reuniunea informală a miniştrilor de finanţe europeni vineri şi sâmbătă la Budapesta, adaugă AFP.

Un program susţinut de UE

Salutat şi susţinut de Comisia Europeană şi de Banca Centrală Europeană, programul de austeritate al guvernului portughez viza „garantarea” reducerii deficitului public la 4,6% din PIB în 2011 şi 3% în 2012, în tentativa de a evita recurgerea la un plan de salvare financiar.

Guvernul a prezentat la 11 martie noile măsuri de austeritate, care prevedau printre altele îngheţarea pensiilor, impozitarea pensiilor mai mari de 1500 de euro, o scădere a cheltuielilor pentru sănătate şi anumite servicii sociale, amânarea unor proiecte de infrastructură precum şi o importantă reformă a pieţei muncii.

Opoziţia a considerat că aceste măsuri de austeritate merg prea departe.