Directoarea FMI Kristalina Georgieva vine cu noi previziuni sumbre despre perioada imediat următoare virusului chinezesc.
Economia nu s-a mai confruntat cu așa ceva de la marea criză din 1930, avertizează specialista, conform Theguardian.
„Pandemia de coronavirus va face ca creșterea economică globală în 2020 să fie accentuat negativă, cu impactul cel mai grav de la Marea Criză Economică din anii 1930, iar relansarea din 2021 va fi doar parțială”, a declarat Kristalina Georgieva.
Tabloul prezentat de Georgieva este mai sumbru decât în urmă cu câteva săptămâni, cu toate că de atunci multe guverne au anunțat pachete de stimuli fiscali.
Georgieva a mai spus joi că criza va lovi cel mai mult economiile în ascensiune, sau emergente, și țările în curs de dezvoltare, care vor avea nevoie de ajutoare străine de miliarde de dolari.
Aceatsaa observat că dacă în urmă cu trei luni se anticipa că anul acesta 160 de țări vor avea creștere pozitivă a PIB-ului, acum statisticile „s-au răsturnat cu capul în jos” – 170 de țări vor avea creștere negativă.
Șefa FMI a mai spus că dacă pandemia o să dispară în a doua jumătate a anului curent, atunci în 2021 va avea loc o relansare economică parțială, dar există și scenariul înrăutățirii situației.