Semnele unei CRIZE economice GLOBALE sunt tot mai PUTERNICE. Raportul UNCTAD trage un serios semnal de ALARMĂ

Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare a publicat raportul pe anul 2018 privind evoluția comerțului în economia mondială. Economia mondială se află în fața a două tendințe, o hiperglobalizare tot mai pronunțată și un accent tot mai mare al companiilor pe latura financiară.

În ceea ce privește exporturile din economia mondială, 1% din companii exportă 57% din totalul exporturilor unei economii. De asemenea, 5% din companii realizează 80% din exporturi.

Analiza UNCTAD arată că în medie primele cinci companii dintr-o țară exportă 30% din total, iar primele 10 firme ajung la exporturi de 42% din total.

Potrivit raportului UNCTAD, în medie, 73% din exportatori își opresc livrările după doi ani. Aproape trei sferturi din companii nu reușesc să reziste mai mult de doi ani pe piețele externe, cota lor de piață fiind preluată de către marile companii.

Fenomenul concentrării economice este tot mai prezent. Lipsa regulilor privind concurența și legislația care se referă la optimizarea fiscală sunt cauzele importante care conduc la hiper-globalizare și inegalitate economică.

Raportul UNCTAD mai arată că investițiile americane în Luxemburg și în Bermuda, aduc venituri mai mari decât cele din China și Germania. Ceea ce atrage atenția asupra modelelor de erodare a bazei de impozitare practicat de companiile multinaționale.

Concluzia raportului UNCTAD este că hiper-globalizarea este tot mai prezentă în economia mondială. Zona euro a înregistrat în acest an un surplus comercial de 129 miliarde euro, în timp ce Uniunea Europeană are un deficit de 13 miliarde euro. Diferența dintre excedent și deficit este dată de performanța economiilor, relatează RFI.