Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a publicat marți un raport în care se arată că băncile trebuie să efectueze o majorare de capital de 137 de miliarde în următorii 8 ani, pentru a se alinia normelor Basel III. Se pregătesc pentru o nouă criză financiară?
Dar de unde a început totul? În urmă cu 10 ani, când criza financiară a lovit tot globul, multe din marile bănci au fost la un pas de faliment și doar intervenția guvernelor naționale, care le-au susținut din fonduri publice, adică de la cetățeni, le-au salvat afacere. Tocmai de aceea, comitetul intitulat Basel, un organism de reglementare bancară ce cuprinde aproape 30 de state, a impus câteva decizii menite să reducă volatilitate instituțiilor financiare.
Una dintre aceasta, ce are drept termen anul 2027, impune majorarea capitalului băncilor pentru a asigur o mai mare stabilitate, astfel că aceasta trebuie să producă în acest moment 137 de miliarde de euro. Conform EBA, aproape toată această sumă trebuie să fie furnizată chiar de cele mai mari bănci din lume, iar metoda, spun oficialii europeni, e simplă: nedistribuirea profitului pentru o perioadă.