De mai bine de 22 de luni, marea majoritate a articolelor din mass-media internaţională au prezentat date negative despre Grecia. Vom încerca, în acest articol, să prezentăm cele mai puternice cinci atuuri ale ţării în lupta cu o criză economică ce pare fără sfârşit.
Dintre acestea putem enumera un turism bine dezvoltat, relaţiile comerciale şi politice solide cu greii zonei euro şi o armată modernă care inspiră siguranţă investitorilor străini.
1. Turismul
Fără îndoială, acesta este unul dintre sectoarele economice cele mai importante pentru economia ţării. Numeroasele obiective turistice, construite într-o istorie de aproape 5.000 ani, cele peste 2.000 de insule, munţii şi clima prietenoasă au atras multe milioane de turişti de-a lungul timpului. Numărul de turişti care vizitează anual Grecia este de peste 15 milioane, deşi a scăzut de la începerea crizei, iar contribuţia la PIB este de circa 15%. Mulţi oficiali greci au declarat că doar turismul poate fi motorul renaşterii economice a ţării.
2. Comerţul
Ţara se învecinează cu patru state, trei mări şi se află lângă trei continente: Europa, Asia şi Africa. La acestea adăugăm o industrie navală bine pusă la punct şi avem imaginea unuia dintre cei mai importanţi jucători în domeniul comerţului pe plan mondial. Aproape două treimi din schimburile comerciale ale Greciei sunt cu ţările membre ale UE, mai ales cu Germania şi Italia.
La această poziţie puternică contribuie şi marina militară grecească, în care s-au investit multe miliarde de euro în ultimii ani şi care a fost, în mod tradiţional, o forţă în regiune. Armata este, în general, bine pusă la punct, Grecia fiind mereu prezentă în topul ţărilor cu cele mai mari cheltuieli militare din Europa. Acest fapt a contribuit, de-a lungul timpului, la sentimentul de siguranţă şi stabilitate impus atât investitorilor străini cât şi celor locali, mai ales într-o zonă geografică care, în mod tradiţional, a avut parte de multe conflicte de-a lungul istoriei.
3. Agricultura
Grecia este singurul producător de bumbac din Europa, potrivit Encylopedia Britannica. La acest produs se adaugă altele tradiţionale, precum măslinele şi uleiul de măsline şi diverse fructe exotice, specifice climei mediteraneene, care sunt exportate în proporţie de aproape 100%.
Deşi nu este un exemplu de eficienţă economică, agricultura ţării a beneficiat de subvenţii masive din partea Uniunii Europene, iar zonele rurale au evoluat mult ca nivel de trai în ultimii 20 de ani, iar exporturile importante contribuie la scăderea deficitului balanţei comerciale.
4. Standardul de viaţă
Grecii sunt printre popoarele cu cele mai ridicate nivele de trai din Europa, iar durata de viaţa este una dintre cele mai mari (79 ani). Lipsa poluării, alimentaţia sănătoasă, specifică zonei, şomaj scăzut, un nivel ridicat al educaţiei şi unul dintre cele mai ridicate salarii minime din UE (740 euro) se numără printre cauzele acestei situaţii.
Acesta ar putea constitui un avantaj pentru menţinerea unui consum intern ridicat care să contribuie la PIB şi atragerea muncitorilor străini pentru menţinerea unor costuri scăzute la nivelul serviciilor şi producţiei de bunuri.
La acest standard de viaţă contribuie şi cele aproape şapte milioane de greci care lucrează în străinătate şi care trimit anual sume importante de bani în ţară, echilibrând astfel balanţa de plăţi.
5. Relaţiile externe
Relaţiile economice şi politice bune pe care ţara le are cu cele mai importante economii ale zonei euro constituie un mare atu. Recent, autorităţile de la Berlin i-au îndemnat pe oamenii de afaceri germani să investească în Grecia şi au lăudat Atena pentru eforturile făcute în acest an în impunerea măsurilor de austeritate. Franţa, a doua economie a UE, este şi ea alături de Grecia şi nu concepe intrarea în insolvenţă a ţării. Lucru uşor de înţeles dacă avem în vedere expunerea pe care o au băncile din această ţară pe datoriile greceşti.
Guvernul grec, în frunte cu George Papandreou, s-a arătat flexibil în discuţiile purtate cu organismele financiare internaţionale şi a reuşit impunerea unor măsuri dure de reducere a cheltuielilor, în ciuda protestelor şi grevelor.
De altfel, grecii s-au arătat dispuşi să renunţe puţin la naţionalism şi sunt de acord cu un program intens de privatizăre a unei părţi a activelor deţinute de stat, evaluate la peste 125 miliarde de euro. Această atitudine este oarecum logică, având în vedere că cea mai mare parte a bogăţiilor ţării este deţinută de stat. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/TeRRzFuFgOA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> CITIŢI ŞI:
- Gestul reflex al grecilor, o nouă grevă generală
- Greva, singura armă a oamenilor din Grecia împotriva guvernului
- Criza i-a întors pe greci la origini: plata în natură se răspândeşte
- "Grecia nu va ceda nicio proprietate fără război"
- Parlamentar german: Grecia este în faliment!
- Grecia promite austeritate de 6,6 miliarde euro