Criza declanșată de legea marțială în Coreea de Sud. Se cere demisia președintelui Yoon Suk Yeol
- Emanuel Nițulescu
- 4 decembrie 2024, 08:39
Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol se confruntă cu o presiune imensă din partea opoziției pentru a demisiona sau a fi pus sub acuzare, după ce a impus legea marțială pentru o scurtă perioadă de timp. Aceasta a fost instituită marți noapte, pentru doar șase ore, ca răspuns la opoziția parlamentară față de agenda sa politică. Decizia sa a declanșat o reacție intensă, culminând cu încercuirea Parlamentului de către militari, dar și prin ridicarea legii printr-un vot covârșitor al Adunării Naționale, în primele ore ale dimineții de miercuri.
Opoziția a promis să inițieze procedura de punere sub acuzare
Partidul Democrat, principala formațiune de opoziție, a calificat decizia drept o încălcare gravă a Constituției și a promis să inițieze procedura de punere sub acuzare dacă președintele nu își dă demisia. „A fost un act grav de rebeliune și oferă motive perfecte pentru punerea sub acuzare”, au declarat reprezentanții partidului, conform CNN.
Pentru a-l suspenda pe Yoon, opoziția are nevoie de sprijinul a două treimi din parlamentarii Adunării Naționale. În prezent, opoziția deține 192 din cele 300 de locuri, iar votul împotriva legii marțiale, cu 190-0, sugerează posibilitatea ca și membri ai partidului de guvernământ să susțină o astfel de inițiativă.
Legea marțială, un regres democratic major
Legea marțială declarată de Yoon este prima de acest fel din Coreea de Sud în peste 40 de ani. Decizia a fost justificată de președinte ca fiind necesară pentru a combate „forțele anti-statale” și pentru a depăși blocajele legislative dintr-un parlament dominat de opoziție. Cu toate acestea, evenimentul a fost perceput ca un regres democratic major, amintind de perioadele de dictatură militară din istoria Coreei de Sud.
Militarii echipați complet, elicopterele Blackhawk și restricțiile de circulație au creat o atmosferă tensionată, dar fără incidente majore. Trupele s-au retras în urma votului parlamentar care a anulat legea.
Legea marțială a fost întâmpinată cu indignare în Coreea de Sud
La nivel intern, declarația de lege marțială a fost întâmpinată cu indignare. Președintele Adunării Naționale, Woo Won Shik, a subliniat maturitatea armatei în gestionarea situației și a condamnat decizia președintelui. Chiar și membri ai partidului de guvernământ au cerut explicații, inclusiv demiterea ministrului apărării Kim Yong Hyun, care ar fi fost responsabil pentru recomandarea impunerii legii marțiale.
Pe plan internațional, Statele Unite au exprimat „îngrijorări serioase” privind evenimentele din Coreea de Sud. Administrația Biden a declarat că nu a fost informată în prealabil despre decretul legii marțiale și a subliniat importanța stabilității democratice. În același timp, Pentagonul a confirmat că nu au existat efecte asupra celor peste 27.000 de soldați americani staționați în Coreea de Sud.
Analize și perspective
Decizia lui Yoon a fost criticată de experți, care au descris-o drept un „regres grav al democrației”. Natalia Slavney, analist la 38 North, a evidențiat că măsura reflectă o tendință alarmantă de abuz al puterii de la preluarea mandatului de către Yoon, în 2022.
În Coreea de Sud, democrația a fost consolidată în ultimele decenii, iar precedentele arată că președinții pot fi destituiți rapid pentru abateri. Un exemplu este Park Geun-hye, fostă președintă condamnată pentru corupție și demisă în urma protestelor masive în 2017.
Pe termen scurt, Yoon se confruntă cu o pierdere semnificativă a sprijinului politic, atât din partea opoziției, cât și a propriului partid. Punerea sub acuzare ar putea duce la suspendarea lui din funcție, iar atribuțiile prezidențiale ar fi preluate de prim-ministrul Han Duck-soo până la decizia Curții Constituționale.