Criză de personal în IT şi construcţii

Companiile din România se confruntă în acest moment cu trei mari probleme: lipsa forţei de muncă experimentate, aşteptările salariale în creştere ale profesioniştilor şi mobilitatea excesivă a personalului angajat.

Apariţia aşa-numiţilor "mercenari" în rândul profesioniştilor, absolvenţi de facultate, este un fenomen în creştere, astfel că politicile de retenţie a personalului reprezintă, de aproximativ un an, piloni importanţi în cadrul strategiei de resurse umane.

O tendinţă interesantă pe piaţa muncii din România este că mulţi dintre absolvenţi activează într-un alt domeniu decât cel în care au fost pregătiţi. Acest lucru poate avea mai multe explicaţii: fie cererea de forţă de muncă de pe un anumit segment profesional este prea mică în raport cu numărul specialiştilor ieşiţi de pe băncile şcolilor, fie oamenii nu sunt bine plătiţi - ceea ce determină migrarea lor către alte domenii şi alte posturi mai bine remunerate -, fie candidaţii nu corespund cerinţelor recrutorilor.

Un angajator preferă mai degrabă un om care se adaptează uşor, decât unul care are temeinice cunoştinţe teoretice, dar care este inflexibil şi evoluează greu.

Analizând situaţia recrutorilor online de forţă de muncă, cererea cea mai mare apare în sectoarele IT&C, inginerie şi vânzări. Pe de altă parte, structura absolvenţilor de învăţământ superior aşteptaţi anul acesta în Capitală poziţionează, încă, ştiinţele economice şi pe cele sociale drept principalele zone de studiu, în cele două domenii specializându-se 31%, respectiv 26% din cursanţi. Dintre absolvenţii bucureşteni, doar 13% vor avea o pregătire legată de inginerie, calculatoare, IT.

Pentru mai multe informaţii, citiţi ediţia de joi a revistei Capital.