"Criza de personal din România va continua"

"Criza de personal din România va continua"

Gina Dobric, general manager al companiei Human Capital Solutions, crede că de vină este şi percepţia falsă că în ţară nu se pot face bani prin muncă.

Gina Dobric, general manager al companiei Human Capital Solutions, consideră că specialiş tii cel mai greu de recrutat sunt inginerii constructori, arhitecţii şi contabilii care ştiu cu adevărat meserie (şi nu sunt doar operatori ai unui software). Ea e de părere că, în viitor, profesorii, inginerii, personalul medical, dar şi agricultorii, tehnicienii şi asistenţii de vânzări vor fi foarte căutaţi. Specialista în resurse umane crede că, în România, criza de personal va dura atâta vreme cât salariul minim va continua să fie „o convenţie în care nu crede nimeni“.

Oamenii din vânzări, cel mai bine plătiţi În ce domeniu sunt salariile cele mai mari? Dacă vorbim despre suma salariului de bază şi a comisionului ori a bonusului, categoric, angajaţii care lucrează în vânzări sunt cel mai bine plătiţi. Cu cât este mai „sofisticată“ adresabilitatea produsului, cu atât venitul obţinut este mai mare.

Cum comentaţi criza de personal din România? Cred că va dura. Pentru că nu prea vine nimic din urmă. S-a creat o percepţie falsă că în România nu se pot face bani prin muncă. Se promovează intens ideea de „trebuie să ai totul în viaţă, repede, acum!“ şi mulţi aleg să plece în alte ţări. Pe de altă parte, se va vorbi în continuare despre criza de personal la nivelul muncitorilor, atât timp cât în bugetul companiilor care investesc în activităţi productive salariul minim pe economie se va considera ca fiind cel de bază. Nimeni nu poate trăi numai din aceşti bani. Salariul minim pe economie este o convenţie în care nu crede nimeni.

Sunt companii care spun că angajaţii, respectiv potenţialii angajaţi, profită de criza de personal... Nu sunt de acord. Angajatorii din România nu au fost obişnuiţi să asculte ce vrea candidatul, ci numai ce poate să ofere. Iar salariul era întotdeauna un subiect tabu. Candidatul, neavând de unde să aleagă, accepta oferta angajatorului. Acum, are de unde alege, iar faptul că unii angajatori sunt surprinşi de această atitudine arată lipsa lor de orientare în mediul economic.

Se vrea experienţă plătită cu bani puţini

Ce le-aţi recomanda, în această situaţie, angajatorilor? Să nu se mai mire că le sunt furaţi angajaţii atunci când au o politică salarială sub sau egală cu media pieţei. Şi să-şi ajusteze seturile şi nivelurile de competenţă cu posturile, astfel încât să nu mai fie surprinşi fie de aşteptările financiare „exagerate“ ale unui candidat supracalificat, fie de nivelul foarte scăzut al altor candidaţi.

Este trist când observi că toată lumea se plânge că nu sunt suficienţi ingineri cu experienţă pe piaţă, dar atunci când vine unul cu experienţă la interviu, tu, ca angajator, te gândeşti cum să-l plăteşti cât mai puţin pentru că are peste 45 ani şi oricum nu-l mai ia nimeni!

Este chiar hilar când companiile percep candidatul ideal pentru o poziţie de middle management ca având undeva în jurul a 30 ani şi o experienţă de management de cel puţin cinci ani.

CARTE DE VIZITĂ

11 ani de experienţă în resurse umane

> Este general manager al companiei Human Capital Solutions, preluând această funcţie după ce, în 2007, a condus divizia de recrutare a firmei.

> Între 1997 şi 2006 a lucrat ca HR manager în cadrul companiei Star Foods EM, divizia de snacks a PepsiCo.

> S-a numărat printre primii angajaţi ai companiei de consultanţă în domeniul resurselor umane Evans & Associates.

> A absolvit Facultatea de Chimie şi a finalizat cursuri de contabilitate pentru management la Codecs. Este evaluator de personal, certificat de compania britanică A&DC.

Ne puteți urmări și pe Google News