Criza de la Sometra „taie“ bugetul oraşului Copşa Mică

Sistarea activităţii fabricii afectează cel puţin 2.000 de oameni, iar încasările administraţiei locale vor scădea cu câteva milioane de lei.

Închiderea fabricii Sometra loveşte din plin bugetul oraşului Copşa Mică, unde concedierea celor 800 de angajaţi ai combinatului afectează aproape o treime din cei 6.000 de locuitori ai oraşului. Potrivit autorităţilor locale, sistarea activităţii de la Sometra poate avea drept efect sistarea finanţării pentru furnizarea apei potabile şi a iluminatului public din oraş.

Vestea că fabrica din Copşa Mică va fi închisă a făcut ca viaţa oamenilor, şi aşa destul de cenuşie, să pară şi mai grea. Localnicii au mers cu teamă la porţile Sometrei să afle dacă mai au sau nu un loc de muncă. Pentru 350 de persoane, veştile primite au căzut ca un tunet. Fiecare are acasă cel puţin trei-patru guri de hrănit, iar unii chiar şi zece membri ai familiei, care depindeau de bănuţii aduşi lunar de la combinatul de prelucrare a zincului. „Cine ne mai angajează pe noi acum?“ De altfel, la poarta combinatului e jale mare. Mihai Diaconescu are acasă patru copii şi spune că nu ştie ce va face când se vor termina şi banii din salariile compensatorii.

„Ne-au spus că ne dau şase salarii. Sper să găsesc pe la Mediaş ceva de muncă. Mai am doi vecini care sunt şi ei în aceeaşi situaţie. Unii avem spre 55 de ani. Cine ne mai angajează pe noi acum? Parcă e blestemat oraşul acesta!“, spune bărbatul posomorât.

Pe lângă faptul că vor fi disponibilizaţi 823 de angajaţi, închiderea fabricii va avea repercusiuni şi asupra bugetului local, care nu va mai beneficia de contribuţii în valoare de milioane de lei. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că se tem de o criză a apei, oraşul fiind alimentat de la uzina de apă a SC Sometra SA. Pierderi de două milioane de lei

În plus, în vistieria locală nu vor mai intra peste un milion de lei, bani proveniţi din impozitul pe venituri. „Pierderile pentru oraş vor fi mult mai mari, adică de circa 2.000.000 de lei, deoarece Sometra asigura finanţarea totală sau parţială a unor activităţi şi servicii cum ar fi iluminatul public, serviciul SMURD, împăduriri, fonduri pentru premierea elevilor, pungile tradiţionale de Crăciun“, conchide primarul din Copşa Mică.

SOLUŢII

Ajutor financiar de la guvern

Autorităţile locale din Copşa Mică au solicitat sprijinul Prefecturii Sibiu pentru a putea asigura un buget minim de funcţionare pentru oraş, care să permită menţinerea serviciilor pentru cetăţeni la un parametru normal. „Am solicitat sprijinul pre fec turii pentru obţinerea de fonduri de la guvern, în sumă egală cu pierderile generate de oprirea activităţii Sometra în domeniul siguranţei publice. Acum le spunem oamenilor să stea liniştiţi, dar dacă guvernul nu ne va ajuta, va fi dezastru la Copşa Mică“, afirmă primarul Tudor Mihalache.