Criza Coronavirus lovește România. Premierul Ludovic Orban e ocupat cu candidații PNL la locale!

N-o spun eu, o spune Dacian Cioloș în editorialul publicat luni, 9 martie 2020, pe site-ul Digi24 sub titlul Coronavirus: Apel la responsabilitate:

„În majoritatea statelor membre europene se fac pregătiri și planuri concrete de intervenție. Se desfășoară campanii publice de informare și educare atît în mass media, cît și prin intermediul autorităților locale și companiilor de transport.

Companiile și instituțiile publice recomandă angajaților, mai ales celor care au deja probleme de sănătate care îi pun în categoria de risc în cazul infectării cu coronavirus, să lucreze de acasă sau să-și ia concediu medical. Se desfășoară campanii de pregătire a medicilor generaliști, a clinicilor și spitalelor pentru a depista, tria și trata persoanele infectate. Se lucrează la protocoale de intervenție unitare, la măsuri de coordonare la toate nivelurile.

Multe state europene sînt preocupate de asigurarea stocurilor de medicamente și echipamente necesare. Guvernul francez a rechiziționat stocurile de măști chirurgicale, caută soluții pentru creșterea producției de măști în Franța și a plafonat prețurile pentru produsele dezinfectante.

În fața penuriei mondiale de măști chirurgicale și echipamente de protecție, Germania și Cehia au interzis temporar exportul acestora. Organizația Mondială a Sănătății face apel la creșterea producției de echipamente necesare, a echipamentelor de terapie intensivă și aparatelor de ventilație pentru asistarea persoanelor cu formele grave de coronavirus.”

După opinia mea, toate aceste măsuri stau sub semnul a mai multe semnale puternice transmise populației:

  1. Semnalul că țara lor se confruntă cu una dintre cele mai mari pericole din ultimul timp.
  2. Semnalul că respectarea cu strictețe a măsurilor luate de guvern nu e o chestiune benevolă. E o obligație legală. Cei care nu le respectă vor fi aspru sancționați.
  3. Semnalul că lupta împotriva coronavirus e principala preocupare a Guvernelor. Pentru aceasta ținerea sub control a epidemiei e asumată de premieri sau de președinți. Aceștia apar deseori la televizor pentru a transmite populației măsurile luate, dar și pentru a da mesajul că principala preocupare a Guvernelor, dacă nu singura, e ținerea sub control a epidemiei. Discursurile premierilor sînt dominate de recunoașterea greutăților care așteaptă națiunea, de crearea sentimentului că Războiul e condus de la cel mai înalt nivel, de efortul de a convinge că succesul depinde de mobilizarea întregii națiuni. Exemplar din acest punct de vedere e discursul ținut de Victor Orban pe 5 martie 2020 după ședința Comitetului operativ responsabil pentru apărarea faţă de coronavirus. După ce a arătat că în lupta împotriva coronavirus pentru guvern nu va exista nici o barieră financiară, premierul maghiar a avertizat populația că: „autoritățile se află în fața unor săptămîni – sau chiar luni – deosebit de grele”
  4. Semnalul că autoritățile nu se bîlbîie, nu șovăie, nu improvizează, nu se întreabă dacă sau nu să facă ceva. În Bulgaria, premierul Borisov a anunțat un pachet de măsuri de o rară severitate:

Închiderea școlilor, anularea tuturor evenimentelor, excursiile și adunările în aer liber.

Scurt, fără discuție.

Să comparăm ce se întîmplă în majoritatea țărilor europene, chiar și în acele țări ca Ungaria în care numărul de infestați e de două trei persoane cu ceea ce se întîmplă la noi. N-o spun eu, o spune Dacian Cioloș, în același editorial:

„Ce văd până acum din partea Guvernului de la București? Teamă de adevăr și tentative firave de acțiune. Atitudini paternaliste, informații limitate, explicații puține, efort minim de a explica riscurile posibile. Avem de toate, sîntem pregătiți, avem experți, avem profesori doctori care le știu și le fac pe toate. Stați liniștiți la locurile voastre!

În acest timp, șefi ai Direcțiilor de Sănătate Publică nu pot să lege două vorbe despre COVID-19 sau, mai rău, sînt cercetați penal pentru că oferă informații false cu privire la presupuși bolnavi de coronavirus.

În acest timp, vedem controale superficiale la graniță și auzim la știri cum cetățeni potențial infectați cu coronavirus nu răspund la apelurile autorităților.

Aflăm că stocurile de kituri de testare sînt de fapt foarte mici și că ele nu există la nivelul spitalelor județene, dar primim promisiuni că vor fi lansate licitații și vom avea toate materialele și echipamentele necesare exact atunci cînd va fi nevoie de ele, inclusiv echipamentele pentru terapie intensivă.

Peste toate acestea se așterne neîncrederea oamenilor în autoritățile publice. Guvernul a luat ieri primele măsuri drastice, dar necesare – anularea tuturor zborurilor dinspre și către Italia, de pe toate aeroporturile din România.

Dar cum vom controla frontierele terestre, transportatorii ilegali, ce facem cu oamenii care preferă să nu declare că vin din Italia sau din alte zone de risc? Este nevoie rapid de campanii de conștientizare și responsabilizare, de aplicarea riguroasă a hotărîrilor luate de autoritățile sanitare și a legii. Este un test de capacitate pe care România nu-și permite să-l pice.”

Din analiza deosebită a lui Dacian Cioloș atrag atenția asupra unei iresponsabilități a cărei denunțare a devenit steagul meu de luptă publicistică din ultima vreme:

Incredibila idealizare de tip ceaușist a realităților de la noi de președinte, de Guvern și de medicii Statului paralel.

Așa cum arătam mai sus, toate guvernele europene se străduiesc să conștientizeze cetățenii de pericolul întruchipat de coronavirus.

La noi, după ce Klaus Iohannis a dat semnalul prin halucinantul mesaj adresat națiunii în ziua de 27 februarie 2020. („Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gît, tuse și febră, ca în orice răceală.”), premierul, autoritățile, medicii Statului paralel, urmașii celor care la Spitalul municipal din Timișoara în decembrie 1989 au fost de acord cu trimiterea morților la ardere în București, au declanșat o campanie publică de minimalizare a efectelor coronavirus. Nu cred să existe la ora actuală ceva mai criminal decît această campanie.

Măsurile impuse de autorități implică limitări drastice ale libertăților individuale. Pentru ca populația să accepte aceste limitări ea trebuie convinsă că infectarea e periculoasă pentru fiecare cetățean. Cîtă vreme spui cetățeanului că virusul e periculos pentru sănătatea sa respectarea măsurilor luate de autorități va trece în ochii cetățeanului drept o condiție pentru ca el să evite îmbolnăvirea. Mult mai important. Prin prezentarea reală a pericolului îmbolnăvirii, cetățeanul evită singur, fără să-i spui, aglomerațiile, merge pe jos, în loc să folosească transportul în comun, pune între paranteze mersul la spectacole.

E conștient că astfel scapă de pericol. Cum să ia în serios românii măsurile impuse de Guvern dacă președintele, autoritățile, medicii Statului paralel se străduiesc să convingă că infectarea e un fleac? Și așa românii sînt tentați să fenteze legea. Dacă sînt convinși că legea vizează un fleac evident că n-o vor respecta. De aici nerespectarea consemnului la domiciliu, nedeclararea locului de unde vin, încercarea de a evita ancheta epidemiologică, tragerea pe sfoară a autorităților cînd e vorba de evenimente cu mai mult de o mie de persoane.

Acest Stați liniștiți la locurile voastre despre care vorbește Dacian Cioloș își găsește concretizarea și în cîntarea marilor succese. Membrii așa zisului Comitet se întrec în a declara că totul e bine, totul e pregătit, dar mai ales că România poate da un exemplu de rezolvare a Crizei.

Scriam anterior că am avut impresia în zilele din urmă că Raed Arafat e premierul României. Aceasta deoarece în timp ce în toate statele europene mesajele către națiune privind lupta împotriva coronavirus sînt date de premieri, la noi Ludovic Orban a transferat această sarcină unui secretar de Stat la Interne.

Chestiunea coronavirus nu ține nici de ministerul Sănătății, nici de ministerul de Interne. Ține de șeful Guvernului. Doar acesta are autoritatea de a impune mașinăriei administrative din întreaga țară îndeplinirea strictă a măsurilor. Doar acesta are viziunea de ansamblu asupra tuturor domeniilor care trebuie să concureze la rezolvarea Crizei. Abia luni, 9 martie 2020, seara Ludovic Orban a vorbit ca premier despre măsurile luate. Discursul său, conceput ca o prefață la prezentarea măsurilor de către ministrul de Interne (de ce nu le-a prezentat Orban) a părut un fragment dintr-o șuetă.

Nu numai că Ludovic Orban e lipsit de autoritatea de a fi luat în serios în ceea ce spune, dar mai mult, el a continuat să minimalizeze dificultățile. Măsurile erau în viziunea lui Ludovic Orban niște chestii glumețe care la o adică puteau fi trecute cu vederea.

E vorba doar de o inadecvare la realități?

Nu.

Luni, același Ludovic Orban a ținut o conferință de presă extraordinară pentru a anunța candidații la locale stabiliți de Biroul Permanent Național al PNL.

Să te crucești nu alta!

Criza de Sănătate ia amploare. În curînd, în chip inevitabil, va veni și Criza economică provocată de coronavirus, devastatoare în România, țară în care restricțiile dictate de coronavirus lovesc financiar firmele mici și mijlocii, companiile din servicii, dominante în economie.

Și premierul României ține o conferință de presă pentru a anunța candidații PNL la locale!

E doar incapacitate de a pipăi realitățile?

Nu.

E îndeplinirea ordinului de la Cotroceni de minimalizare a Crizei pentru a se putea ține anticipate!