Ce se întâmplă când liderii europeni folosesc cuvântul "război"

Liderii europeni nu s-au ferit să vorbească, recent, despre destrămarea UE şi despre pericolul izbucnirii unui conflict din cauza problemei datoriilor.

Înaintea summitului UE de miercurea trecută, când s-a decis recapitalizarea băncilor europene şi ştergerea a 50% din datoria Greciei, cancelarul german, Angela Merkel, a tras un semnal de alarmă, pe fondul divergenţelor din interiorul blocului comunitar. "Ce e bun pentru Europa e bun şi pentru Germania. Stau mărturie 50 de ani de pace şi prosperitate în Germania şi în Europa. Nimeni nu ar trebui să creadă că încă 50 de ani de pace şi prosperitate sunt asiguraţi. Nu sunt asiguraţi. Şi de asta spun că dacă euro cade, cade şi Europa, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple", a declarat Angela Merkel, făcând apel la unitate pentru salvarea Greciei. Barroso: "E o luptă" Dacă Angela Merkel a sugerat că există riscul izbucnirii unui conflict dacă UE se destramă, preşedintele Comisie Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a descris criza datoriilor drept "cea mai serioasă provocare" pentru actuala generaţie de lideri politici. "Aceasta este o luptă pentru viitorul economic şi politic al Europei", spunea Barroso luna trecută, când spectrul falimentului ameninţa Grecia.

Intrarea Greciei în incapacitate de plată sau ieşirea acesteia din zona euro ar atrage "costuri sociale, economice şi politice dramatice", a avertizat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn. Noi responsabilităţi Începând de joi, Rehn este mult mai implicat în soluţionarea problemelor din zona euro, el fiind numit vicepreşedinte al Comisiei Europene. În noua sa calitate, Rehn îl va asista pe preşedintele Comisiei, Jose Barroso, în toate chestiunile legate de activitatea Consiliului European, summiturile zonei euro şi guvernanţa economică. "Intenţionez să-i încredinţez lui Olli Rehn un statut întărit şi instrumente suplimentare de lucru. El va deveni vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru afaceri economice şi monetare şi euro. Aceasta este cea mai bună cale de a garanta independenţa, obiectivitatea şi eficienţa în exercitarea responsabilităţii Comisiei de coordonare, supraveghere şi întărire în domeniul guvernanţei economice a Uniunii şi a zonei euro în special", a declarat Barroso. Grecii sunt îngrijoraţi Aproape 59% dintre cetăţenii greci consideră că acordul încheiat la Bruxelles, privind reducerea cu 50 la sută a datoriei ţării lor, nu reprezintă o măsură bună pentru statul elen, populaţia urmând să suporte efectele acestei decizii politice, reiese dintr-un sondaj realizat de Institutul KAPA Research.

Concret, 44% dintre respondenţi sunt de părere că rezultatul obţinut în urma summitului de la Bruxelles de săptămâna trecută este unul "clar negativ'" în timp ce un procent de 14,4 % consideră că hotărârile adoptate cu acest prilej sunt "destul de nefavorabile" pentru poporul grec.

Pe de altă parte, 12,6 % dintre grecii intervievaţi cred că măsurile luate de liderii politici europeni sunt unele "clar pozitive", în vreme ce 23,1 % dintre respondenţii sondajului apreciază drept "destul de favorabile" aceste măsuri.

De asemenea, majoritatea participanţilor la sondaj doresc să se formeze un guvern pentru salvarea naţiunii, fără să menţioneze însă numele unor politicieni care ar putea să facă parte din acest guvern. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/QzPSC0fuMR4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Nimeni nu ar trebui să creadă că încă 50 de ani de pace şi prosperitate sunt asiguraţi. Nu sunt asiguraţi." ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei ALARMĂ Polonia şi conflictul european în 10 ani Ministrul de finanţe polonez, Jacek Rostowski, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a avertizat, în septembrie, asupra unui război pe "bătrânul continent", în următorii 10 ani, dacă zona euro se prăbuşeşte. Referindu-se la un raport, recent, intitulat "Destrămarea zonei euro - Consecinţele" şi realizat de gigantul financiar elveţian UBS, Rostowski a declarat: "Nu există niciun dubiu că suntem în pericol. Europa este în pericol". "Riscul unor revolte civile pune sub semnul întrebării dominaţia legii şi probleme importante, precum dreptul de proprietate. Chiar şi ţările care reuşesc să evite conflictele interne şi diviziunile, vor fi nevoite să utilizeze controlul administrativ, pentru a evita poziţiile extremiste pe pieţele proprii", se arată în documentul UBS, citat de publicaţia electonică "EUObserver". Oficialul de la Varşovia a avertizat şi asupra riscului dublării ratei şomajului, în următorii doi ani, "chiar şi în ţările bogate" din Uniunea Europeană. 100 de miliarde de euro este cuantumul datoriei Greciei şterse în urma summitului de săptămâna trecută.