Criza bagă la apă prețurile caselor! Ce argumente imbatabile au specialiștii

Specialiştii estimează o corecţie medie la nivel naţional între 5 şi 10% a preţului la apartamente, iar peste 40% dintre aceştia cred că volumul de tranzacţii imobiliare va scădea pentru toate tipurile de proprietăţi.

O reducere a prețului mediu la apartamente între 5-10% este iminentă, relevă datele unui studiu despre impactul Covid-19 în piaţa imobiliară, realizat la nivel european. Printre cele mai importante concluzii ale studiului se numără: corecţii de preţ pe segmentul vânzări, scăderi de preţ pe închirieri, precum şi o uşoară scădere a volumului tranzacţiilor.

În România, la nivel naţional, specialiştii estimează o corecţie medie între 5 şi 10% a preţului pentru apartamente, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş, La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialiştii în imobiliare estimează scăderi ale preţurilor între 5-10%. Excepţie fac Franţa, Finlanda, Olanda, Cehia şi Turcia, unde se prevede o creştere între 2-5% a preţului la case.

Pe segmentul închirieri, pe plan global, specialiştii estimează o scădere a preţurilor cuprinsă între 10 şi 15%. Totodată, 70% dintre participanţii la studiu indică scăderi între 10-20% ale preţurilor pentru proprietăţile comerciale. În România, 28% dintre specialişti estimează scăderi atât în mediul rural, cât şi în cel urban, se arată într-un comunicat al RE/MAX, realizatorul studiului.

Ca volum al tranzacţiilor, specialiştii mizează pe o uşoară tendinţă de scădere la nivel european, cu excepţia Franţei, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanţi preconizează creşteri pe segmentul case. Pe plan local, peste 40% dintre participanţi estimează o scădere a volumului de tranzacţii imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăţi.

De asemenea, mai mult de 65% dintre participanţii la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacţii pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât şi de achiziţii. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacţiilor pe segmentul proprietăţi pentru investiţii.

Potrivit rezultatelor obţinute, printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacţii se numără rata ridicată a şomajului şi incertitudinea generală, respectiv nesiguranţa financiară din partea cumpărătorilor, precizează studiul citat de Agerpres.

Studiul RE/MAX a fost realizat pe un eşantion de 2.130 de agenţi şi brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani. Jumătate dintre participanţii la studiu au o experienţă de minim trei ani în cadrul agenţiilor RE/MAX. La nivel mondial, RE/MAX este lider în real estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiinţată în 1973 în Denver, are astăzi peste 8.000 de birouri, în circa 110 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezentă în 40 de ţări, inclusiv România.