Criza aruncă pensionarii din SUA în câmpul muncii

Confruntaţi cu dificultăţi financiare fără precedent, tot mai mulţi "seniori" americani îşi caută de lucru pentru a evita să-şi petreacă restul vieţii în sărăcie.

Sătui să-şi vadă fondurile de pensionare micşorate de căderea Burselor şi luptându-se cu preţurile şi facturile în creştere, numeroşi pensionari americani revin pe piaţa muncii. În plus, cei care aveau de gând să renunţe la corvoada zilnică a slujbei se văd nevoiţi să-şi amâne pensionarea, relatează AFP.

„În ultimele săptămâni, am observat o creştere extraordinară a traficului pe site-ul nostru cu anunţuri“, declară Tim Driver, patronul portalului „Retirementjobs.com“. Fondat în urmă cu doi ani, site-ul, al cărui scop este de a-i ajuta pe cei care au depăşit vârsta de pensionare să rămână în câmpul muncii, a înregistrat de la începutul crizei financiare un număr dublu de vizitatori.

Potrivit unui studiu al companiei de audit Ernst&Young, 60% dintre proaspăt pensionaţii din clasa medie vor trăi suficient de mult pentru a-şi cheltui economiile. De aceea, pentru a evita să-şi petreacă ultimii ani în sărăcie, aceştia trebuie să-şi limiteze cu un sfert cheltuielile actuale.

Veniturile insuficiente, marea problemă

„Mă tem că economiile mele nu or să-mi ajungă. Bunica, mama şi mătuşa mea au trăit până la 95 de ani. Eu am numai 84 de ani şi sunt sănătoasă“, spune Annelle Billington, o fostă croitoreasă, care şi-a scos de la naftalină maşina de cusut pentru a-şi suplimenta veniturile. „Soţul meu are 65 de ani. După 38 de ani lucraţi pentru Ford, s-a angajat cu normă întreagă la un supermarket Wal Mart. Cu toate acestea, bugetul nostru este foarte, foarte mic“, explică şi Evelyn Thomson, o femeie de 55 de ani din Kentucky.

„El are o pensie de 2.500 de dolari, iar salariul este de 1.200 de dolari. De aceea şi eu sunt nevoită să-mi găsesc o slujbă pentru a supravieţui, însă este foarte greu“, continuă Evelyn. Statisticile arată că şapte din zece angajaţi cu vârste de peste 45 de ani sunt decişi să-şi păstreze slujbele şi după ce vor atinge limita de vechime care le-ar permite să se pensioneze, potrivit unui studiu al Asociaţiei pensionarilor din SUA.

Dintre aceştia, 64% vor să continue să lucreze din cauza veniturilor insuficiente sau pentru a-şi susţine financiar alţi membri ai familiei.

În 2006, numărul persoanelor cu vârste peste 65 de ani era de 36,8 milioane, faţă de 20 de milioane în anii ’70. Iar dintre aceştia, 16% sunt în continuare în câmpul muncii, comparativ cu numai 12% la sfârşitul anilor ’90.