Criza alimentară, şansă pentru reforma agricolă

Liderii Băncii Mondiale (BM), alături de cei de la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), au făcut apel la guvernele lumii să folosească criza alimentară pentru a trage învăţăminte şi pentru a reforma acele politici care distorsionează producţia agricolă şi comerţul, scrie „Financial Times“.

Ei spun că mai puţine subvenţii pentru propriii fermieri în fiecare stat şi tarife de import reduse vor ajuta agricultorii din întreaga lume să crească producţia şi exporturile.

Cu alte cuvinte, în acest moment fermierii din ţările sărace sau aflate în curs de dezvoltare nu pot exporta propriile produse pentru că nu pot concura cu producătorii agricoli din statele bogate, subvenţionaţi şi încurajaţi de stat. Robert Zoellick, preşedintele BM, spune că este necesară reducerea tuturor formelor de subvenţionare a agriculturilor, în fiecare stat.   În acest sens, OMC a organizat, încă din 2001, o conferinţă la Doha, Qatar. Întâlnirea a vizat adoptarea unui acord care să liberalizeze comerţul mondial. Negocierile, purtate pe două fronturi, unul compus de ţările vestice şi altul din statele aflate în curs de dezvoltare, au eşuat, ele purtându- se şi astăzi, după şapte ani. Nu s-a ajuns la o înţelegere din cauza unui pachet de condiţii impuse de SUA, cel mai mare exportator de produse agricole din lume. Ba mai mult, unele state şi-au întărit în timp politicile agricole dăunătoare ţărilor sărace. Bush susţine reducerea subvenţiilor în SUA „Toată lumea încearcă să beneficieze de pe urma acestei situaţii. Nu au existat schimbări de poziţie“, a confirmat însăşi preşedintele american George Bush situaţia. Acesta susţine micşorarea subvenţiilor agricole în SUA, însă Congresul american nu pare să fie de aceeaşi părere.

Bush a ameninţat chiar că îşi va folosi dreptul de veto pe care îl are în forul legislativ, dacă stimulentele nu sunt reduse. Pe de altă parte, fermierii se plâng că au nevoie de ajutoare de la stat deoarece a crescut preţul combustibililor şi al substanţelor de fertilizare a solului. Totuşi, Departamentul American al Agriculturii îi contrazice şi estimează că în acest an veniturile din agricultură vor creşte cu 51%, faţă de media ultimilor 10 ani.